Colţ de mamut descoperit în Germania

06 04. 2020, 09:00

Surpriză neaşteptată pentru arheologii care săpau într-un sit din oraşul Riekofen din Bavaria, Germania; aceştia au reuşit să descopere un colţ de mamut de 2,5 metrii acolo unde au crezut că se află ruinele unei aşezări din secolul al XVI-lea, notează The History Blog. Vârsta exactă a colţului trebuie stabilită cu ajutorul datării cu carbon-14, dar oamenii de ştiinţă explică faptul că aceste animale au dispărut de pe teritoriul bavarez în urmă cu 20.000 de ani.

Mărimea acestui colţ, de aproximativ 2,5 metri, sugerează că acesta a aparţinut unui mamut care a ajuns la maturitate şi deşi descoperirea unor oase de mamut nu este neapărat o surpriză în lumea arheologilor, descoperirea unui colţ atât de mare tinde să iasă în evidenţă. În acelaşi sit a mai fost scos la lumină un os de 30 de centimetri, cel mai probabil tot de mamut, dar este imposibil de precizat dacă acesta şi colţul provin de la acelaşi exemplar.

Credit foto:Bavarian State Office for the Preservation of Monuments

Un alt aspect interesant al acestei descoperiri este legat de starea de conservare extrem pe bună în care colţul se află, dr. Christoph Steinmann, din cadrul autorităţilor care se ocupă de conservarea monumentelor în landul Bavaria, explică faptul că apa din subteran a menţinut integritatea acestuia. Pentru a păstra integritatea colţului, oamenii de ştiinţă l-au acoperit în timpul extragerii şi al transportului, acesta urmând să ajungă în grija unui muzeu. În următoarele 12-24 de luni, colţul va fi uscat gradual şi tratat astfel încât să poată fi expus, în siguranţă, la muzeu.

Citeşte şi:

Ultimii mamuţi au murit din cauza lipsei de diversitate genetică

Cea mai mare descoperire legată de mamuţi scoate la iveală şi prima capcană pusă de oameni

Povestea primei reconstituiri ştiinţifice a unui mamut

Descoperiea unei structuri din oase de mamut oferă noi detalii despre oamenii de Epoca de Gheaţă