Home » Natură » Și elefanții din Zimbabwe au început să moară în condiții misterioase

Și elefanții din Zimbabwe au început să moară în condiții misterioase

Și elefanții din Zimbabwe au început să moară în condiții misterioase
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 30.09.2020

Zimbabwe suspectează că o boală bacteriană numită septicemie hemoragică virală (SHV) a provocat decesul recent a peste 30 de elefanți, însă se vor face teste suplimentare pentru a stabili cauza exactă. Anunțul a fost făcut de autoritățile din domeniu din țara din sud-estul Africii.

GALERIE FOTO

Moartea elefanților, care a început la sfârșitul lunii august, vine la scurt timp după a altor câteva sute de elefanți care au decedat în circumstanțe misterioase în Botswana, țara vecină care nici ea nu are ieșire la mare.

Oficialii din Botswana au ezitat inițial în a explica cauza deceselor elefanților, însă ulterior au dat vina pe toxinele produse de un anumit tip de bacterie care se formează în apa lacurilor din care beau animalele.

Experții spun că Botswana și Zimbabwe ar putea găzdui aproximativ jumătate din cei 400.000 de elefanți de pe continentul african, adesea vizați de braconieri.

„Populațiile mai ridicate prezintă un risc mai mare de boli infecțioase”, a declarat Chris Thouless, din cadrul Save the Elephants.

Schimbările climatice amenință populațiile de elefanți

Schimbările climatice pun presiuni asupra populațiilor de elefanți, pe măsură ce rezervele de apă scad și temperaturile cresc, mărind probabilitatea de apariție a patogenilor.

Fulton Mangwanya, directorul general al Autorității pentru managementul parcurilor și faunei sălbatice din Zimbabwe, a declarat în fața unei comisii parlamentare că până acum au fost raportați 34 de elefanți morți.

„Este puțin probabil ca această boală să aibă un impact general grav asupra supraviețuirii populației de elefanți”, a spus el. Potrivit acestuia, regiunile de nord-vest ale Zimbabwe au un exces de elefanți și focarul de boală care i-a ucis este probabil o consecință a acestui fapt. „În special în sezonul cald și uscat, elefanții sunt stresați de concurența pentru resursele de apă și hrană”, a precizat el.

Autopsiile unora dintre elefanții morți au indicat inflamații la nivelul ficatului și altor organe, a mai spus Mangwanya. Elefanții au fost găsiți întinși pe burtă, ceea ce sugerează că au avut parte de o moarte subită.

Vernon Booth, consultant în managementul faunei sălbatice din Zimbabwe, a declarat pentru Reuters că este dificil să se stabilească cu exactitate număr actual al populației de elefanți din Zimbabwe. El a estimat că ar putea fi aproape de 90.000, în creștere de la 82.000, cifră stabilită în anul 2014 când a fost realizat ultimul sondaj național. Consultabtul afirmă că între 2.000 și 3.000 de elefanți mor anual din diferite cauze.

Moartea suspectă a elefanților în Botswana

Dacă în Zimbabwe decesele misteriase ale elefanților au început la finalul lui august, în Botswana, peste 300 de elefanți au murit în circumstanțe misterioase începând cu luna martie. Din cauza faptului că fildeșii au rămas neatinși, autoritățile au spus că animalele nu au fost fost ucise de braconieri.

Recent, după efectuarea unor teste în laboratoare din afara țării, au anunțat că decesele au fost cauzate prin otrăvire cu bacterii produse de alge albastre-verzi, care creșteau în sursele de apă stătută din care beau elefanții.

Potrivit Departamentului pentru Faună și Parcuri Naționale din Botswana, „decesele s-au oprit la sfârșitul lunii iunie, ceea ce coincide cu secarea surselor de apă”. Pe timpul iernii, elefanții se hidratează în mare parte cu ajutorul rădăcinilor și scoarței de la copaci, în special de la arborele baobab.

Vă recomandăm să citiți și:

Elefanții de la grădina zoologică din Varșovia vor primi marijuana prin trompă. Care este scopul inițiativei

Motivul pentru care elefanţii nu ţin la băutură, deşi au o construcţie suficient de mare încât să asimileze rapid alcoolul

Tot ce trebuie să ştii despre elefanţi, cele mai mari animale de uscat

De ce este crăpată pielea elefanţilor?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase