Home » Natură » Cauza misterioasă a sutelor de elefanți morți în Botswana pare a fi elucidată

Cauza misterioasă a sutelor de elefanți morți în Botswana pare a fi elucidată

Publicat: 05.08.2020

Sute de elefanți care au murit misterios în faimoasa Deltă Okavango din Botswana au sucombat cel mai probabil din cauza toxinelor naturale, potrivit anunțului făcut de reprezentanții departamentului care se ocupă cu fauna sălbatică.

Țara sud-africană fără ieșire la mare are cea mai mare populație de elefanți din lume, estimată la circa 130.000 de exemplare. Datele autorităților arată că aproximativ 300 dintre acestea au fost găsite moarte începând cu luna martie.

Autoritățile au exclus otrăvirea elefanților cu antrax, precum și braconajul, întrucât colții de fildeș au fost găsiți intacți.

Testele preliminare efectuate până acum în diferite țări nu au fost prea concludente și multe sunt încă în derulare, a declarat pentru AFP șeful Departamentului Faunei sălbatice și al Parcurilor, Cyril Taolo.

Acesta a precizat, în baza unor rezultate preliminare pe care le-a primit, că potențiala cauză a morții elefanților ar fi „toxinele produse în mod natural”.

„Până în prezent nu am stabilit concluzia  cu privire la cauza mortalității”, a afirmat Cyril Taolo.

Bacterii otrăvitoare în apa din care beau elefanții

El a explicat că unele bacterii pot produce otravă în mod natural, în special în apa stătută.

Guvernul a raportat până acum că 281 de elefanți au murit, însă conservaționistii independenți vorbesc de mai mult de 350.

Decesele elefanților au fost semnalate pentru prima dată de o organizație caritabilă de conservare a vieții sălbatice, Elephants Without Borders (EWB), al cărei raport confidențial despre 356 de elefanți morți a apărut în presă la începutul lunii iulie.

Elefanții din raportul EWB muriseră în zonă de aproximativ trei luni, fiind masculi și femele de diferite vârste.

Câțiva dintre elefanții vii păreau slabi, letargici și lipsiți de vlagă, iar unii dintre ei prezentau semne de dezorientare, dificultăți la mers sau șchiopătau, se arată în raportul EWB, citat de Science Alert.

Testele care ar urma să stabilească cauza finală a decesului elefanților se desfășoară în laboratoare specializate din Africa de Sud, Canada, Zimbabwe și SUA.

Vă recomandăm să citiți și:

Tot ce trebuie să ştii despre elefanţi, cele mai mari animale de uscat

De ce este crăpată pielea elefanţilor?

Girafele şi elefanţii din Africa au fost ”surprinşi” de zăpadă

Capturile de fildeş le-au depăşit pe cele de cocaină: 30.000 de elefanţi sunt ucişi anual

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase