Home » Natură » O pasăre foarte rară, găsită într-o rezervație naturală din SUA. Ce o face atât de spectaculoasă

O pasăre foarte rară, găsită într-o rezervație naturală din SUA. Ce o face atât de spectaculoasă

O pasăre foarte rară, găsită într-o rezervație naturală din SUA. Ce o face atât de spectaculoasă
Sursa foto: Powdermill Nature Reserve Facebook
Publicat: 14.10.2020

O pasăre foarte rară care are penaj specific atât masculin cât și feminin a uimit oamenii de știință dintr-o rezervația naturală din Pennsylvania.

Împărțită chiar pe mijloc, cu o latură care prezintă pene galbene, iar cealaltă parte un penaj roz, cercetătorii spun că această pasăre cântătoare spectaculoasă este cu adevărat demnă de cartea recordurilor.

Deși nu putem fi siguri fără un teste de sânge sau o autopsie, echipa spune că această pasăre „botgros cu piept roșu” (Pheucticus ludovicianus) este probabil produs unei anomalii genetice cunoscute drept ginandromorfism bilateral, anomalie observată la păsări în trecut.

Diferența dintre hermafroditism și ginandromorfism

Spre deosebire de hermafroditismul adevărat, care se referă la prezența organelor sexuale de ambele sexe la același individ, ginandromorfismul reprezintă prezența la un individ dintr-o specie dioică a unor părți ale corpului, tipic femele, și al altora, tipic mascule.

În cazul de față, deși o parte a păsării pare genetic femelă, cealaltă parte arată semnele distinctive ale unui mascul genetic.

Chiar și penele din spate și de pe coadă arată diferențe sexuale cruciale, partea din stânga arătând o nuanță maronie și cea dreaptă o nuanță neagră.

„Ca și cum ar fi văzut un unicorn”

„Unii au descris experiența ca și cum ar fi văzut un unicorn, iar alții au spus că au simțit o creștere de adrenalină când au văzut ceva atât de remarcabil”, a declarat Annie Lindsay, managerul programului de la Rezervația Naturală Powdermill.

Încă din 1962, ornitologii de la Powdermill au identificat în jur de 13.000 de păsări în fiecare an. Baza completă de dată, care include sute de mii de păsări, conțin mai puțin de 10 indivizi cu ginandromorfism bilateral.

Fenomenul bizar a fost documentat și în rândul altor specii

Ultima oară când cercetătorii de la rezervația au găsit un astfel de specimen, chiar o altă pasăre din această specie, a fost în 2005, potrivit Science Alert.

Acest fenomen bizar a fost documentat și în rândul reptilelor, fluturilor și crustaceelor, însă oamenii de știință nu știu cu certitudine cum funcționează.

În 2017, oamenii de știință au descoperit o pasăre ginandromorfă din specia Pipilo erythrophthalmus care cânta și își hrănea puii, ceea ce sugerează că reproducerea în astfel de cazuri este posibilă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au analizat cu ajutorul razelor X mumiile egiptene ale unei pisici, un șarpe și o păsăre. Ce au aflat

Condorul andin, singura pasăre care poate zbura 160 de km fără să dea din aripi

Dropia, pasărea revăzută după 30 de ani în România

Într-o premieră paleontologică, un ou fosilizat a fost găsit într-o pasăre scrăveche ce trăia acum 110 milioane de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase