Home » Natură » Dronele i-au ajutat pe cercetători să observe un milion de pinguini

Dronele i-au ajutat pe cercetători să observe un milion de pinguini

Publicat: 05.11.2020

Cercetătorii explică faptul că au trebuit să construiască drone speciale, care să poată face față condițiilor de mediu extreme.

Un sistem de imagistică care folosește un ansamblu de drone de la Universitatea Stanford a fost testat în Antarctica pentru a studia coloniile de pinguini Adelie, care ajungă să numere peste un milion de membrii. Cercetătorul Kunal Shah a testat noul sistem realizat din mai multe drone autonome la stația McMurdo. Shah a explicat că în timpul șederii sale de două luni și jumătate în Antarctica era prea frig pentru ca bateriile dronelor să funcționeze, notează The Science Times.

Echipa a realizat observații ale unei colonii de pinguini cu 300.000 de perechi care și-au făcut cuibul la Cape Crozier. De asemenea, au realizat observații și la Cape Royds, care găzduia aproape 3.000 de perechi.

Studiile anterioare efectuate cu drone la Cape Royds ar dura până la două zile, noul sistem a finalizat această sarcină în mai puțin de trei ore. Două până la patru drone autonome aveau algoritmi de planificare a rutei pentru o acoperire eficientă a zonei.

Dronele care observă pinguinii

Sistemul Path Optimization for Population Counting with Overhead Robotic Networks (POPCORN) planifică căile pentru sondaje fotografice aeriene. Metodele anterioare de supraveghere a coloniilor de pinguini implicau folosirea elicopterelor sau folosirea unei singure drone controlată de la distanță.

Cercetătorii explică faptul că deși folosirea elicopterului oferă o bună calitate a imaginii, aceasta este scumpă, ineficientă din punct de vedere al consumului de combustibil și ar putea deranja pinguinii. Utilizarea unei singure drone consumă mult timp și este dificil de coordonat în condițiile actuale. Dronele au, de asemenea, o durată de viață limitată a bateriei, de până la 15 minute.

Algoritmul echipei a fost conceput pentru ca dronele să aibă atribuite puncte de destinație simultan. Shah a spus că procesul a fost rapid și eficient. „Ceea ce fusese doar comandă a algoritmului pe un ecran cu o zi înainte s-a transformat într-o imagine masivă a tuturor pinguinilor din colonii”. Dronele au capturat, de asemenea, oameni care se plimbau în jurul coloniilor, precum și pinguini individuali care se cuibăreau sau se deplasau spre și dinspre ocean.

Aplicații viitoare

Echipa Stanford are, de asemenea, alte planuri pentru sistemul său de drone, cum ar fi monitorizarea traficului și a incendiilor de vegetație. Anterior, au făcut teste în California pentru a examina terenurile pentru pășunat. Dronele au fost, de asemenea, testate peste lacul Mono, lângă granița cu Nevada, pentru a studia populația locală de pescăruși.

Citește și:

Oamenii de știință au descoperit o colonie de pinguini mumificați în Antarctica

Noi colonii de pinguini imperiali au fost descoperite cu ajutorul imaginilor prin satelit

Riscurile meseriei. Un grup de cercetători, afectat de gazul ilariant emanat de dejecțiile pinguinilor

Pinguinii ”comunică” sub apă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase