Home » Natură » Oamenii de știință au descoperit o colonie de pinguini mumificați în Antarctica

Oamenii de știință au descoperit o colonie de pinguini mumificați în Antarctica

Oamenii de știință au descoperit o colonie de pinguini mumificați în Antarctica
Sursa foto: Steven Emslie / Geosociety
Publicat: 09.10.2020

Pe un cap uscat și bătut de vânt în sudul Antarcticii, pământul este presărat cu pinguini morți, mumificați. Stâncile din jurul lor sunt pline de oase, pietricele și pete de guano, semnele dezvăluind o colonie de pinguini Adélie recent abandonată.

Astfel de peisaje sunt obișnuite pentru Marea Ross din Antarctica, care găzduiește milioane de pinguini Adélie, precum și alte populații de pinguini. Cu toate acestea, peisajul de la Cape Irizar l-a nedumerit pe biologul Steve Emslie, profesor la Universitatea din Carolina de Nord, Wilmington, când a vizitat peisajul ​​în ianuarie 2016. Profesorul știa că pinguinii Adélie nu au mai fost văzuți acolo de sute de ani. De unde au apărut brusc rămășițele acestei colonii fantomatice?

„Nu am mai văzut niciodată un astfel de peisaj”

Acum însă, printr-un studiu publicat pe 18 septembrie în jurnalul Geology, Emslie oferă un răspuns. O analiză prin radiocarbon a oaselor, cojilor de ouă și a mostrelor de piele mumificată colectate de la fața locului arată că rămășițele aparent proaspete rămase la Cape Irizar sunt, de fapt, vechi de sute sau mii de ani.

Potrivit spuselor lui Emslie, locul a fost ocupat de colonii de pinguini pentru împerechere de cel puțin trei ori în ultimii 5.000 de ani, însă dovezile acestor ocupații au ieșit abia acum la iveală, din cauza topirii zăpezii tot mai rapide în timpul verilor din ce în ce mai calde ale Antarcticii.

„În toți anii în care am lucrat în Antarctica, nu am mai văzut niciodată un astfel de peisaj. Mumiile nu ar putea rezista la suprafață în această zonă cu vânt decât dacă tocmai au fost expuse”, a explicat Emslie.

Ceea ce biologul Steve Emslie bănuia a fost confirmat

Datarea prin radiocarbon a confirmat ceea ce Emslie bănuia, anume că rămășițele aparent proaspete erau de fapt vechi, din urmă cu 800 până la 5.000 de ani. Mostrele colectate au arătat dovezi de la cel puțin trei „ocupații” diferite ale pinguinilor la Cape Irizar, ultima care s-a încheiat cu aproape un mileniu în urmă, potrivit Live Science.

Pe măsură ce încălzirea globală continuă, milioanele de pinguini care trăiesc în nordul Peninsulei Antarctice ar putea dispărea în următorii 20 de ani.

Antarctica, și mai ales Peninsula Antarctică, aflată pe vârful nordic al continentului, este una dintre regiunile de pe Pământ care se încălzește cel mai rapid.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi colonii de pinguini imperiali au fost descoperite cu ajutorul imaginilor prin satelit

Fosilele arată că strămoșul tuturor pinguinilor trăia pe continentul pierdut al Pământului

De ce nu îngheaţă ouăle pinguinilor?

Legăturile incestuoase din natură şi relaţiile dintre pinguini, dezvăluite de îngrijitorii acvariilor din Japonia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase