Home » Natură » „Râul întunecat” și misterios care ar putea curge pe o distanță de 1.000 de kilometri pe sub Groenlanda

„Râul întunecat” și misterios care ar putea curge pe o distanță de 1.000 de kilometri pe sub Groenlanda

Publicat: 22.11.2020

Un uriaș râu subteran alimentat de gheața care se topește ar putea să curgă în întunericul de sub suprafața Groenlandei, potrivit unor noi cercetări.

Poreclit „Râul Întunecat”, această sursă ipotetică de apă, ar putea parcurge până la 1.000 de kilometri, curgând din adâncurile Groenlandei până la fiordul Petermann, în nord-estul țării.

GALERIE FOTO

„Rezultatele sugerează un râu subglaciar, însă incertitudinile rămân”, a spus Christopher Chambers, de la Universitatea Hokkaido din Japonia.

Depresiuni sau „mega canioane” s-ar putea ascunde în peisajul subglaciar

Acea incertitudine provine în mare parte de la lipsuri semnificative în datele radar obținute în timpul observațiilor aeriene deasupra calotei din Groenlanda, care au detectat de-a lungul anilor fragmente din ceea ce pare a fi un sistem uriaș subglaciar de depresiuni ce se extinde sub regiuni vaste din Groenlanda.

Numeroase studii din ultimii zeci de ani au sugerat că astfel de depresiuni sau „mega canioane” s-ar putea ascunde în peisajul subglaciar. De asemenea, cercetările au indicat că apa lichidă ar putea curge pe fundul acestora.

Cu toate acestea, din cauza datelor incomplete, nu se știe dacă toate văile sunt conectate printr-un rău lung și șerpuit. Oamenii de știință nu știu nici cum ar putea apa să se comporte la acele adâncimi.

„Râul Întunecat” curge din centrul Groenlandei spre mare

„Nu știm cât de mult apă curge de-a lungul văilor, nici măcar dacă există cu adevărat la fiordul Petermann sau dacă este înghețată”, a adăugat Chambers, potrivit Science Alert.

Totuși, cu ajutorul unor noi modele, cercetătorii au presupus că „Râul Întunecat” este într-adevăr un element continuu. Pornind de la acest scenariu, simulările oamenilor de știință au sugerat că apa curge din centrul Groenlandei spre mare, apa lichidă traversând calea neîntreruptă.

Deși descoperirile rămân ipotetice momentan, cercetătorii cred că viitoarele observații aeriene ar putea într-o bună zi să confirme aceste simulări.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Groenlanda a pierdut o cantitate imensă de gheață

Un lac antic descoperit sub Groenlanda s-ar fi format în urmă cu milioane de ani

Gheaţa din Groenlanda s-a topit de şapte ori mai repede decât s-a anticipat, iar implicaţiile sunt uriaşe

Punctul fără întoarcere pentru Groenlanda. Topirea calotei glaciare a atins cote dramatice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase