Un șarpe fără cap pare că ar putea ataca un om

17 12. 2020, 17:00

Un videoclip difuzat pe rețelele de socializare a devenit viral după ce în imagini apare un șarpe fără cap care se mișcă pe o plajă, îndreptându-se spre omul care îl filmează și agită spre el o rachetă de tenis.

Inițial, clipul a fost postat pe forumul Reddit din Australia de către un utilizator anonim care a speculat că șarpele a fost lăsat pe plajă de o pasăre, după ce anterior i-a rupt capul.

GALERIE FOTO

Internautul susține că a găsit șarpele în timp ce se plimba cu câinele său pe o plajă din Australia.

„Cred că o pasăre a făcut-o. Există, de asemenea, câteva păsări de pradă în zonă”, a mai spus el.

Deși nu este exclus ca imaginile cu șarpele fără cap să fie false, specialiștii afirmă că astfel de situații pot exista.

„În general, despre șerpi se știe că își pot păstra reflexele după moarte”, a declarat Steven Beaupré, profesor de biologie la Universitatea din Arkansas pentru Live Science după ce un bucătar din China a fost mușcat și ucis de capul unui șarpe mort în 2014.

Mișcările post-mortem, alimentate de particule încărcate electric

„Aceste mișcări post-mortem misterioase sunt alimentate de ioni sau particule încărcate electric, care rămân în celulele nervoase ale unui șarpe câteva ore după ce moare. Când nervul unui șarpe care tocmai a decedat este stimulat, canalele din nerv se vor deschide, permițând trecerea ionilor. Aceasta creează un impuls electric care permite mușchiului să exercite o acțiune reflexivă, ca o mușcătură”, a explicat el.

Animalele cu sânge rece nu trebuie să-și genereze propria căldură, obținând-o din surse externe. Astfel au nevoie de mai puțin oxigen și încă se pot mișca reflexiv pentru o perioadă de timp, după moarte.

„Când șarpele și-a pierdut capul, a murit și funcțiile de bază ale corpului au încetat, dar există încă o acțiune reflexivă. Cu alte cuvinte, șerpii au capacitatea de a provoca mușcături și de a injecta venin chiar și după ce capul le-a fost tăiat, chiar dacă sunt morți”, a mai spus specialistul.

De asemenea, este posibil ca șarpele din videoclip să aibă încă o parte din creier, așa cum a fost cazul lui Mike, puiul fără cap, care a continuat să trăiască timp de 18 luni, în ciuda încercării greșite a unui fermier de a-i tăia capul, notează IFL Science. Decapitarea parțială i-a îndepărtat majoritatea capului, însă o parte din creier a supraviețuit. Pasărea ghinionistă a putut fi menținută în viață, deoarece a fost hrănită printr-o gaură cu o seringă.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce șerpii atacă prăzi mult mai mari decât ei?

Un exemplar rar de viperă a lui Russell cu două capete a fost descoperit. Este unul dintre cei mai periculoși șerpi

Un adevărat coșmar pentru mulți. Cum reușește această specie de șerpi să „alunece prin aer” și să zboare

8 legende cu şerpi din mitologiile lumii