Home » Natură » Un pescar mexican a murit după ce barca lui s-a ciocnit de un vas care proteja o specie rară de delfini

Un pescar mexican a murit după ce barca lui s-a ciocnit de un vas care proteja o specie rară de delfini

Un pescar mexican a murit după ce barca lui s-a ciocnit de un vas care proteja o specie rară de delfini
Sea Shepherd a declarat că nava Farley Mowat scotea o plasă ilegală amplasată într-o zonă protejată, în 31 decembrie, când un grup de oameni din mai multe bărci mici de pescuit au lansat un „atac violent”, aruncând inclusiv cocktailuri Molotov. / Credit foto: Profimedia
Publicat: 06.01.2021

Un pescar mexican a murit după ce barca în care se afla s-a ciocnit de o navă folosită de Sea Shepherd, un grup american de conservare a vieții marine.

Sea Shepherd a precizat că ciocnirea s-a produs după ce mai multe bărci de pescuit au atacat una dintre navele sale din Golful California, unde acționează pentru a proteja vaquita (Phocoena sinus), o specie extrem de rară de delfini care trăiește în apele Mexicului.

Organizația non-profit de conservare a vieții marine afirmă că nava sa încerca să plece când una dintre bărci a lovit-o din plin.

De cealaltă parte, familia bărbatului susține că barca lui a fost lovită în mod intenționat.

Oficialul sanitar Alonso Perez a declarat că un pescar a murit după ce a suferit răni grave, în timp ce un al doilea se afla într-o stare stabilă, notează BBC.

Rezultatele unui „atac violent”

Sea Shepherd a declarat că nava Farley Mowat scotea o plasă ilegală amplasată într-o zonă protejată, în 31 decembrie, când un grup de oameni din mai multe bărci mici de pescuit au lansat un „atac violent”, aruncând inclusiv cocktailuri Molotov.

„Urmând procedurile de rutină antipiraterie, Farley Mowat a întreprins manevre defensive pentru a evita atacurile. În momentul în care nava a încercat să părăsească zona, una dintre (bărci) s-a îndreptat agresiv în fața Farley Mowat, intrând direct în corpul navei”, rupându-se în două.

Grupul a declarat că a acordat primul ajutor de urgență celor doi bărbați care se aflau la bordul bărcii de pescuit.

Conservaționiștii care lucrează pentru Sea Shepherd au fost atacați de mai multe ori în timp ce patrulau în zona unde se refugiază delfinii vaquita, cea mai ameninţată specie de mamifere marine din lume.

Grupul colaborează cu autoritățile mexicane pentru a îndepărta setciile ilegale folosite pentru a prinde peștii osoși totoaba, care sunt foarte apreciați în medicina tradițională chineză și care se vând cu zeci de mii de dolari.

Plasele concepute pentru a prinde capetele acestor pești, dar nu și corpurile lor, au dus și la prinderea și uciderea delfinilor pe cale de dispariție. În prezent există mai puțin de 30 de exemplare de delfini vaquita, potrivit cercetătorilor, iar vinovați  pentru dispariția lor sunt considerați pescarii.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă formă de braconaj pune în pericol grav ţestoasele marine

Cea de-a şasea extincţie în masă. Care sunt primele specii care vor dispărea

Cei mai periculoşi criminali ai mediului, căutaţi de Interpol. Apel internaţional pentru prinderea lor

Moartea unuia dintre cei mai mari rechini din lume a provocat un scandal uriaş – FOTO

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase