Home » Istorie » O rețea vastă de sate și drumuri, aranjate precum Universul, a fost descoperită în pădurea amazoniană

O rețea vastă de sate și drumuri, aranjate precum Universul, a fost descoperită în pădurea amazoniană

O rețea vastă de sate și drumuri, aranjate precum Universul, a fost descoperită în pădurea amazoniană
Sursa foto: University of Exeter/ Journal of Computer Applications in Archaeology
Publicat: 15.12.2020

Cu ajutorul unui elicopter care a survolat deasupra pădurii amazoniene, o rețea vastă de sate circulare și dreptunghiulare a fost descoperită, arată un nou studiu.

Satele circulare au structuri remarcabile, movile alungite fiind așezate în jurul unei piețe centrale, precum limbile unui ceas. „Aceste movile alungite, atunci când sunt observate de la înălțime, arată ca niște raze de soare, de aceea pot fi numite Sois, cuvântul portughez pentru Soare”, au scris cercetătorii.

Descoperirea face parte dintr-un nou proiect arheologic privind pădurea amazoniană. În ultimii 20 de ani, arheologii au aflat că regiunea sudică a pădurii găzduia o diversitate de culturi care sculptau terenul și modificau peisajul înainte să ajungă europenii. În ultimul deceniu, oamenii de știință au descoperit rămășițele așa-ziselor „sate cu movile”, care sunt așezate în cercuri sau dreptunghiuri, fiind conectate prin rețele de drumuri.

Zeci de sate circulare și dreptunghiulare

Arheologii au folosit o tehnologie de detectare prin lidar (detectare prin lumină). Cu această tehnică, miliarde de lasere emanate dintr-un elicopter au trecut de frunzișul pădurii tropicale și au cartografiat peisajul ascuns.

Datele obținute prin lidar au fost combinate cu datele de la sateliți, astfel dezvăluind 25 de sate circulare remarcabile și 11 sate dreptunghiulare, au spus oamenii de știință. Alte 15 sate cu movile erau într-o stare atât de deteriorată încât nu au putut fi clasificate ca fiind circulare sau dreptunghiulare.

Satele circulare aveau un diametru mediu de 86 de metri, în timp ce cele dreptunghiulare aveau tendința să fie mai mici, cu o lungime medie de 45 de metri. Analizele ulterioare a satelor au dezvăluit că aveau drumuri atent plănuite. Fiecare sat circular avea două „drumuri principale”, care erau îndeajuns de late și adânci, precum și „drumuri secundare” mai mici care duceau la izvoare din apropiere, potrivit Live Science.

„Drumuri late și mereu curate”

Majoritatea satelor erau la distanțe mici unele față de celelalte, în jur de 4,4 kilometri depărtare, au mai aflat cercetătorii. Drumurile principale făceau adesea legătura între sate, astfel creând o comunitate vastă în pădurea amazoniană. Modul distinct prin care oamenii indigeni își aranjau satele sugerează că aveau modele sociale specifice pentru organizarea comunităților, au adăugat arheologii. Este posibil ca această configurație să reprezinte chiar Universul.

Sistemul complex de drumuri nu este „o surpriză pentru arheologii amazonieni”, au scris cercetătorii. „Relatările istorice dovedesc ubicuitatea acestor rețele de drumuri în această regiune. Sunt menționate încă din secolul al XVI-lea, iar în secolul al XVIII-lea o populație vastă care locuia în zonă a fost descrisă, având sate conectate prin drumuri late și mereu curate”, mai arată studiul.

Totuși, puține detalii sunt cunoscute despre cultura practicată de oamenii care locuiau cândva în acesta sate circulare cu movile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Opere antice de artă” care arată oameni și animale dispărute la sfârșitul ultimei ere glaciare, descoperite în jungla amazoniană

Un nou succes pentru arheologii egipteni, au descoperit peste 100 de sarcofage vechi de mai bine de 2.500 de ani

Arheologii au reușit, în sfârșit, să vadă ce ascund la interior mai multe mumii descoperite în 1615

Arheologii cred că au aflat cine a fost îngropat în unul dintre cele mai cunoscute morminte din Scoția

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase