Home » Natură » Un aisberg uriaș s-a desprins din Antarctica, însă oamenii de știință erau pregătiți pentru eveniment

Un aisberg uriaș s-a desprins din Antarctica, însă oamenii de știință erau pregătiți pentru eveniment

Publicat: 02.03.2021
Un aisberg uriaș s-a desprins din Antarctica, însă oamenii de știință erau pregătiți pentru eveniment
Sursa foto: British Antarctic Survey

Un aisberg uriaș tocmai s-a desprins din banchiza Brunt din Antarctica. Evenimentul dramatic s-a produs după ce o fisură majoră s-a format pe platforma de gheață în noiembrie 2020 și a continuat să se extindă până când „aisbergul s-a desprins într-un final vineri dimineață”, la data de 26 februarie.

Așa-numita fisură „North Rift” este a treia majoră crevasă apărută în banchiza Brunt în ultimul deceniu, iar oamenii de știință de la British Antarctic Survey (BAS) erau pregătiți pentru producerea evenimentului.

„Echipele noastre de la BAS erau pregătite de ani buni pentru desprinderea unui aisberg din banchiza Brunt. În următoarele săptămâni sau luni, aisbergul se va îndepărta sau ar putea rămâne aproape de banchiză”, a explicat Jane Francis, directorul BAS.

Aisbergurile sunt bucăți de gheață care s-au desprins din ghețari sau banchize, iar acum plutesc în largul mărilor, potrivit Administrației Oceanice și Atmosferice Naționale din SUA (NOAA).

Nu există dovezi că schimbările climatice au jucat un rol în desprinderea aisbergului

Fisura s-a extins spre nord-est cu aproape 1 km pe zi în luna ianuarie, însă în dimineața zilei de 26 februarie fisura s-a extins pe câteva sute de metri în doar câteva ore. Desprinderea gheții a avut loc în urma unui proces natural și nu există dovezi că schimbările climatice au jucat un rol, potrivit BAS. Banchiza Brunt este o platformă de gheață cu o grosime de 150 de metri care plutește spre vest cu o viteză de 2 km/an și din care se desprind regulat aisberguri.

Cu toate acestea, aisbergul este extrem de mare, având o dimensiune estimată de 1.270 de kilometri pătrați.

„Evenimente destul de rare și palpitante”

„Deși desprinderea bucăților imense din banchizele din Antarctica este un proces normal, evenimentele asemenea celui de vineri rămân destul de rare și palpitante”, a spus Adrian Luckman, profesor la Universitatea Swansea din Țara Galilor, care a monitorizat banchiza Brunt prin imagini de satelit în ultimele săptămâni.

Banchiza Brunt găzduiește stația de cercetare Halley VI BAS, acolo de unde oamenii de știință observă vremea din atmosferă și spațiu, însă, cel mai probabil, stația nu va fi afectată de eveniment, potrivit Live Science.

„Misiunea noastră acum este să fim atenți la situație și să evaluăm orice potențial impact al desprinderii asupra banchizei rămase”, a precizat Simon Garrod, director de operațiuni la BAS.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cel mai mare aisberg din lume se dezintegrează

Povestea Titanicului în cifre, de la construcție la impactul cu aisbergul

O bucată s-a desprins din A68a, cel mai mare aisberg din lume, înainte să ajungă la insula britanică Georgia de Sud

Noi imagini cu A68a, cel mai mare aisberg din lume, care se îndreaptă spre o insulă britanică

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase