Home » Natură » Ce animale pot da naștere la gemeni, tripleți sau chiar cvadrupleți?

Ce animale pot da naștere la gemeni, tripleți sau chiar cvadrupleți?

Publicat: 14.03.2021

Unul din 30 de părinți din Statele Unite ale Americii au gemeni, iar aproape 1 din 10.000 au tripleți, potrivit datelor de la Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA.

Însă, cât de neobișnuită este abilitatea oamenilor de a produce mai mulți copii în același timp și cât de des se întâmplă ca alte mamifere să aibă gemeni, tripleți și chiar cvadrupleți?

În cazul multor animale, mai mulți copii sunt mai degrabă regula decât excepția. Spre exemplu, câinii nasc medii cinci pui, potrivit unui studiu publicat în 2011 în jurnalul Theriogenology. Așadar, care este diferența dintre un grup de pui și gemeni? „Totul se rezumă la număr”, a explicat Charles Long, de la Universitatea A&M din Texas. În timp ce o pereche de gemeni reprezintă prin definiție doi bebeluși, animalele care nasc pui au aproape mereu mai mulți.

Singurul caz de gemeni identici întâlnit la câini

O femelă naște un grup de pui atunci când produce mai multe ovule. Atunci când sunt fertilizate, aceste ovule produc embrioni multipli. Atunci când o femeie produce două ovule, copii ce rezultă sunt numiți gemeni fraternali sau non-identici. Fie că fac parte din același grup de pui sau că sunt gemeni fraternali, acești frați împărtășesc în jur de jumătate din ADN, la fel de mult ca orice altă pereche de frați.

Animalele care nasc grupuri de pui au tendința să producă mai mult de trei pui, în medie, a precizat Long. Însă, diferența dintre grupuri și gemeni se sfârșește aici. Din punct de vedere tehnic, nu există o diferență între un grup de cinci pui și un set de cvadrupleți fraternali; în afara faptului că cvadrupleții umani sunt extrem de rari. În 2017, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor a anunțat că din totalul de 3.855.500 de nașteri doar 49 au fost de cvadrupleți.

Oile, caprele și căprioarele nasc în mod regulat gemeni fraternali

Pe de altă parte, unele animale rareori nasc grupuri de pui. În schimb, acestea aproape întotdeauna nasc doi pui la fiecare gestație. În cazul acestor animale, doi pui născuți în același timp sunt numiți gemeni. Cu toate acestea, gemenii sunt de obicei fraternali, nu identici. Oile, caprele și căprioarele nasc în mod regulat gemeni fraternali, a spus Long.

Totuși, cum rămâne cu gemenii identici? Acești frați identici din punct de vedere genetic se formează dintr-un singur ovul fertilizat. Se întâmplă foarte rar în cazul oamenilor. În jur de 3 sau 3 din 1.000 de nașteri umane rezultă în gemeni identici. De asemenea, oamenii de știință cred că astfel de cazuri sunt chiar mai rare în rândul altor animale.

Specia care naște mereu cvadrupleți identici

Medicii veterinari au identificat pui identici doar o singură dată, în 2016. În acest caz rar, un medic veterinar care asista un câine din rasa ogar irlandez a observat că doi dintre puii născuți împărțeau aceeași placentă. Un test genetic a confirmat faptul că cei doi cățeluși aveau aceleași ADN. Însă, cercetătorii nu sunt de obicei în căutare de gemeni identici în rândul animalelor, scrie Live Science.

În cazul unui animal, frații identici sunt o regulă, nu o raritate. Tatu sau armadillo nasc mereu cvadrupleți identici. Cu alte cuvinte, femelele din această specie produc un singur ovul care apoi se separă în patru odată ce este fertilizat. Oamenii de știință nu știu cu certitudine care este motivul. O posibilă explicație ar fi faptul că nașterea de cvadrupleți identici previne consangvinizarea. Frații din această specie nu se pot împerechea între ei, așa că sunt forțați să își găsească alți parteneri.

Mai mult, unele animale ar putea naște gemeni identici mai des decât realizează oamenii. „Dacă o oaie are gemeni masculi sau femele, nu ne vom duce să-i testăm și să aflăm dacă sunt identici. Până la urmă, oile arată la fel”, a adăugat Long.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Gemenii identici nu sunt 100% identici din punct de vedere genetic

Un mormânt descoperit pe malul Dunării a dezvăluit cei mai vechi gemeni identici cunoscuți până acum

Cea mai în vârstă femeie din lume care a născut gemeni. Are 74 de ani

Caz medical neobişnuit: o femeie a dat naştere unei perechi de gemeni la un interval de 11 săptămâni

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase