Lupta feroce dintre o balenă albastră și 70 de orci a lăsat un grup de turiști în lacrimi și fără cuvinte

08 04. 2021, 09:18

După o luptă ce a durat ore întregi, un grup de 70 de orci a vânat și a ucis o balenă albastră pe coasta australiană de sud-vest, potrivit unui biolog marin care a fost martor la evenimentul „șocant, tulburător și cu adevărat uimitor”.

Inițial, părea să fie o zi ca oricare alta, spune Kristy Brown, biolog marin la Naturaliste Charters, o companie care desfășoară tururi de observare a balenelor în vestul Australiei. Vasul cu turiști a dat peste două grupuri de orci în canionul din adâncurile Golfului Bremer, situat la 45 de kilometri de țărm, care „se jucau și se bucurau de valuri”.

Însă, la scurt timp, oamenii de pe vas au observat că orcile creau valuri neuniforme. Asta este ciudat pentru că atunci când orcile vânează balene cu cioc acestea au tendința să se miște în unison, astfel creând valuri într-o singură direcție. „De data aceasta a fost diferit pentru că valurile erau împrăștiate. Apoi, o cantitate mare de apă a fost pulverizată în aer. Era o balenă albastră, cu o lungime de aproximativ 16 metri și care mai putea să trăiască mulți ani”, a explicat Brown.

Bestia albastră a făcut o greșeală majoră

Nu este clar dacă prada era o balenă albastră juvenilă (Balaenoptera musculus) sau o balenă albastră pigmeu (Balaenoptera musculus brevicauda), având în vedere că „amândouă speciile tranzitează aceste ape”, a adăugat Brown. În orice caz, bestia albastră a făcut o greșeală majoră atunci când s-a aventurat singură în sistemul de canioane, acolo unde înoată orcile.

În ciuda denumirii lor, orcile (Orcinus orca), numite uneori și banele ucigașe, nu sunt deloc balene. În schimb, orcile sunt cea mai mare specie din familia delfinilor.

„Unii turiști erau în lacrimi, unii înmărmuriți, iar alții încântați”

Așa cum sugerează denumirea de „ucigașe”, aceste mamifere marine sunt cunoscute pentru vânarea mai multor tipuri de pradă, inclusiv balene cu cocoașă, foci, țestoase de mare și chiar mari rechini albi, scrie Live Science.

Balena albastră a luptat până la sfârșit. „Nu părea să renunțe, se tot scufunda, iar la un moment dat am crezut că s-a terminat, însă din nou apărea coada sa groasă și argintie, înconjurată de înotătoare întunecate”, a mai precizat Brown.

Un rechin ciocan și o balenă pilot (o altă specie de delfin) au încercat să înhațe o bucată din balena albastră, însă orcile și-au apărut prada. Pe vas, „unii turiști erau în lacrimi, unii înmărmuriți, iar alții încântați și entuziasmați”, a spus Brown.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lupta dintre o balenă cu cocoașă și 15 orci, surprinsă în premieră

O balenă dintr-o specie complet nouă, găsită eșuată pe o plajă din Florida

O balenă extrem de rară, descoperită moartă pe o plajă din Carolina de Nord

Oase de balenă din perioada medievală descoperite în Scoția