Home » Știință » Bebelușii hrăniți cu biberonul înghit milioane de microplastice în fiecare zi

Bebelușii hrăniți cu biberonul înghit milioane de microplastice în fiecare zi

Bebelușii hrăniți cu biberonul înghit milioane de microplastice în fiecare zi
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 25.10.2020

Bebelușii hrăniți cu biberonul înghit milioane de particule de microplastice în fiecare zi, potrivit unor cercetări importante privind înțelegerea expunerii umane la plastic.  

Oamenii de știință au descoperit că procesul recomandat de sterilizare a biberoanelor din plastic la temperaturi ridicate și prepararea de lapte praf a cauzat biberoanele să elibereze milioane de microplastice și chiar trilioane de nanoplastice.

Sticlele din polipropilenă testate reprezintă 82% din piața globală, biberoanele din sticlă fiind principala alternativă. Polipropilena este unul dintre cele mai folosite materiale plastice, iar testele preliminare au arătat că și ceainicele și recipientele pentru alimente produc milioane de microplastice pentru fiecare litru de lichid.

O expunere de o mie de ori mai mare

Microplasticele din mediu erau deja cunoscute ca fiind capabile să contamineze alimentele și băuturile, însă noul studiu arată că prepararea mâncării în recipiente din plastic poate duce la o expunere de o mie de ori mai mare.

Impactul asupra sănătății nu este cunoscut și oamenii de știință spun că problema trebuie analizată „urgent”, în special în cazul bebelușilor. Echipa de cercetători a întocmit un set de instrucțiuni de sterilizare pentru a reduce expunerea la microplastice.

Prof. John Boland, de la Colegiul Trinity din Dublin, a spus că el și echipa sa au fost „absolut șocați” de numărul de microplastice produs de biberoane. „Un studiu desfășurat anul trecut de Organizația Mondială a Sănătății estima că adulții consumă între 300 și 600 de microplastice în fiecare zi, însă valorile noastre medii au fost de ordinul milioanelor”, a spus Boland.

„Dacă aș avea copii mici aș modifica modul în care prepar laptele praf”

„Trebuie să începem studii medicale pentru a înțelege implicațiile. Am început deja să colaborăm cu alți colegi pentru a vedea ce efect pot avea aceste particule asupra sistemului imunitar”, a adăugat profesorul.

Boland a mai spus multe dintre particule sunt pur și simplu eliminate din corp, însă mai multe studii sunt necesare pentru a vedea câte microplastice vor fi absorbate în fluxul sangvin și vor ajunge în alte locuri din corp, potrivit The Guardian.

„Deja am aruncat toate recipientele din plastic pentru alimente și dacă aș avea copii mici aș modifica modul în care prepar laptele praf”, a mai precizat Boland.

Mai multe studii au arătat deja că oamenii consumă microplastice prin alimente și băuturi, precum și prin aerul pe care îl respire. În mod special, ceaiul din pliculețe din plastic și apa vândută în sticle de plastic conțin microplastice. Oamenii de știință sunt îngrijorați că microplasticele ar putea transporta patogeni sau chimicale toxice în corp.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Aproximativ 15 milioane de tone de microplastice se află pe fundul mărilor și oceanelor

Microplastice descoperite în corpul unui animal care trăiește pe una dintre cele mai izolate insule din lume

Cercetătorii au descoperit că plouă cu peste 1.000 de tone de microplastice. Particulele minuscule au ajuns în atmosferă

Cercetătorii au creat o super-enzimă care descompune sticlele de plastic de șase ori mai repede

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase