Home » Știință » Sursa surprinzătoare a microplasticelor descoperite în Arctica. „Trăim într-un nor de praf de plastic”

Sursa surprinzătoare a microplasticelor descoperite în Arctica. „Trăim într-un nor de praf de plastic”

Publicat: 20.01.2021

Microplasticele sunt peste tot. Aceste mici fragmente de plastic pot fi găsite în ocean, în animale, în alimentele pe care le consumăm și chiar și în copiii noștri.

Chiar și cele mai izolate zone polare ale Pământului nu sunt ferite de microplastice, iar noi cercetări ne ajută să explicăm de unde provine acest val nesfârșit de reziduuri.

Într-un nou studiu coordonat de către cercetătorul Peter Ross de la Ocean Wise Conservation din Canada, oamenii de știință au analizat distribuția microplasticelor în Oceanul Arctic, colectând mostre din apa de la suprafață din 71 de locuri din Arctica, inclusiv Polul Nord.

Deși este deja cunoscut faptul că microplasticele au pătruns în cele mai izolate colțuri ale lumii noastre, mecanismele care permit distribuția acestora și nivelul de contaminare rămân necunoscute, au spus cercetătorii.

„Abundența particulelor este corelată cu longitudinea”

Echipa a folosit spectroscopie în infraroșu cu transformată Fourier pentru a confirma o cifră medie de aproximativ 40 de particule microplastice per metru cub de apă din ocean, marea majoritate fiind alcătuită din fibre microplastice (92,3%), dintre care aproape trei sferturi (73,3%) erau poliester.

Iar asta nu este tot ce au descoperit oamenii de știință.

„Abundența particulelor este corelată cu longitudinea, aproximativ de trei ori mai multe particule fiind găsite în estul Arcticii față de regiunea de vest”, au scris cercetătorii, adăugând despre poluanții de poliester că „o schimbare de la est spre vest a semnăturilor în infraroșu arată o potențială îndepărtare de sursă”.

Cu alte cuvinte, oamenii de știință cred că fibrele de poliester sunt livrate în Oceanul Arctic de Est din Oceanul Atlantic și posibil prin intermediul transportului atmosferic dinspre sud, astfel destrămându-se în bucăți mai mici pe măsură ce se degradează și se deplasează spre vestul Arcticii.

„Trăim într-un nor de praf de plastic. Oriunde ne uităm, vedem microplastice”

Vinovate sunt fibrele de textile din apele uzate care provin din activități casnice, sociale sau economice, fibrele sintetice și cele de poliester fiind desprinse din articolele de îmbrăcăminte atunci când acestea sunt spălate, înainte să treacă prin căile fluviale care le transportă în oceane, potrivit Science Alert.

Potrivit estimărilor oamenilor de știință, un singur articol de îmbrăcăminte pot produce milioane de fibre în timpul unei singure spălări, iar stațiile de epurare a apelor reziduale pot crea peste 20 de miliarde de microfibre în fiecare an.

„Deși mai multe studii vor identifica fără îndoială și alte surse pentru microplasticele din Arctica, noi credem că apa uzată care este eliberată din Europa, America și Asia necesită un control științific suplimentar. Cu cât analizăm mai mult microplasticele din mostrele colectate, cu atât înțelegem mai bine că trăim într-un nor de praf de plastic. Oriunde ne uităm, vedem microplastice”, a precizat Ross.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Bebelușii hrăniți cu biberonul înghit milioane de microplastice în fiecare zi

Aproximativ 15 milioane de tone de microplastice se află pe fundul mărilor și oceanelor

Microplastice descoperite în corpul unui animal care trăiește pe una dintre cele mai izolate insule din lume

Cercetătorii au descoperit că plouă cu peste 1.000 de tone de microplastice. Particulele minuscule au ajuns în atmosferă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase