Vulcanul Etna din Italia este în continuă creștere, fiind mai înalt ca niciodată

17 08. 2021, 11:00

Craterul sud-estic al muntelui Etna a crescut în înălțime după șase luni de activitate, cel mai înalt vulcan activ din Europa fiind mai grandios ca niciodată.

Cel mai tânăr și mai activ crater al faimosului vulcan a înregistrat un nou record de înălțime de 3.357 metri, deasupra nivelului mării, a anunțat Institutul Național pentru Geofizică și Vulcanologie, agenția italiană care monitorizează vulcanii și al cărei sediu se află în orașul sicilian Catania.

„În urma analizării și procesării imaginilor din satelit, s-a stabilit că craterul din sud-est este acum mult mai înalt decât ‘fratele său mai mare’, craterul din nord-est, care timp de 40 de ani a fost vârful incontestabil al Etnei”, a transmis INGV, potrivit Science Alert.

În 1981, craterul nord-estic al Etnei a atins o înălțime record de 3.350 metri, însă, după prăbușirea marginilor sale, a scăzut la 3.326 metri, potrivit măsurătorilor efectuate în 2018.

50 de erupții ale vulcanului Etna, în mai puțin de șase luni

Aproximativ 50 de erupții de cenușă și lavă ale craterului sud-estic al muntelui Etna, ce au avut loc începând cu mijlocul lunii februarie, au condus la o „transformare evidentă a conturului vulcanului”, dimensiunile sale fiind calculate prin intermediul imaginilor din satelit.

Din februarie, craterul produce fum și cenușă, fără însă a pune într-un mare pericol satele din jur.

Cenușa a fost însă o pacoste pentru zonele înconjurătoare, murdărind străzile, încetinind traficul și deteriorând culturile.

În iulie, Guvernul Siciliei estima că fuseseră curățate 300.000 de tone metrice de cenușă.

Vă recomandăm să citiți și:

Momentul în care Vulcanul Etna a erupt, după o serie de cutremure – VIDEO

Vin născut din lava vulcanului Etna, produs într-o faimoasă podgorie din Sicilia

Noi dovezi sugerează că vulcanii au provocat cea mai mare extincţie în masă din istoria Pământului

Un proces ascuns adânc în Pământ absoarbe mai mult carbon decât au crezut cercetătorii până acum

Geologii au folosit zircon pentru a afla originea continentelor Pământului. Ce au descoperit