Home » Natură » Cea mai periculoasă pasăre din lume se creștea încă de acum 18.000 de ani

Cea mai periculoasă pasăre din lume se creștea încă de acum 18.000 de ani

Cea mai periculoasă pasăre din lume se creștea încă de acum 18.000 de ani
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 24.10.2021

Cercetătorii care studiază două situri preistorice din Papua Noua Guinee a sugerat că oamenii antici creșteau cazuari încă de acum 18.000 de ani.

Cazuarii sunt un gen din ordinul Casuariiformes, care este clasificat ca un tip de pasăre care nu poate zbura, dar aleargă, și din care fac parte struții, păsările emu și nandu.

În mod normal, sunt foarte rezervați față de oameni, dar, dacă sunt provocați, sunt capabili să provoace răni grave, chiar fatale. Din această cauză cazuarul a fost catalogată drept „cea mai periculoasă pasăre din lume”.

Istoria evoluției acestor păsări este necunoscută, dar se crede că, odată cu divizarea supercontinentului Gondwana, cazuarii s-au limitat la pădurile umede din Australia, unde au devenit păsări solitare mari care și-au apărat teritoriile, folosindu-se de ghearele mari de la picioare.

Cercetătorii au descoperit că, în timp ce cojile de ouă mai tinere de cazuari au arătat că au fost fierte, ouăle cu cazuari aproape formați au indicat faptul că păsările ar fi putut fi clocite și crescute cu mii de ani înainte de domesticirea găinilor și gâștelor.

Cazuarii, păsări care te pot eviscera

„Comportamentul pe care îl vedem datează cu mii de ani înainte de domesticirea puiului. Nu este vorba de niște păsări mici, ci de o pasăre imensă care nu poate zbura și care te poate eviscera”, a afirmat dr. Kristina Douglass, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, potrivit Heritage Daily.

Cojile de ouă au fost descoperite în două adăposturi în stâncă din Noua Guinee, printre rămășițe de lilieci, marsupiali și alte păsări, unde se știe că au trăit oamenii preistorici. Cercetătorii s-au folosit de aspectul și structura ouălor pentru a estima cât ar fi avut puiul în momentul în care coaja de ou a fost spartă.

„Ceea ce am constatat a fost că o mare majoritate a cojilor de ou au fost recoltate în stadii târzii. Cojile de ou arată îmbătrânite; tiparul nu este aleatoriu. Fie erau consumate în acest stadiu fie erau de la pui eclozați”, a mai spus dr. Kristina Douglass.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost descoperită cea mai veche fosilă provenită de pe misteriosul supercontinent Gondwana

Cum au ajuns tarantulele atât de răspândite pe Pământ. Cercetătorii au găsit în sfârșit explicația

De ce dezvoltă Marina SUA drone care vor distruge ouăle din cuiburile păsărilor sălbatice

Păsările au un misterios „simț cuantic”, iar cercetătorii l-au observat direct pentru prima oară în istorie

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase