Home » Natură » Copacii antici sunt vitali pentru supraviețuirea pădurilor pe termen lung

Copacii antici sunt vitali pentru supraviețuirea pădurilor pe termen lung

Copacii antici sunt vitali pentru supraviețuirea pădurilor pe termen lung
Foto: The Morton Arboretum
Publicat: 02.02.2022

Noi cercetări sugerează că, de fapt, copacii antici reprezintă mult mai mult decât o prezență impunătoare și o serie de servicii ecologice pentru păduri, ei susțin, de asemenea, capacitatea întregii populații de copaci de a se adapta la un mediu aflat în schimbare rapidă.

Studiul a fost publicat în numărul din februarie al revistei Nature Plants. În lucrare, Chuck Cannon și colaboratorii săi spun că, de fapt, copacii antici (având adesea o vârstă de 10-20 de ori mai mare decât media pădurii) schimbă radical diversitatea genetică generală și capacitatea de compoziție a populațiilor din jur.

Descoperirile indică, de asemenea, faptul că acești copaci contribuie la proprietățile evolutive ale pădurilor, care sunt vitale pentru supraviețuirea lor pe termen lung.

Importanța imensă pe care o au copacii străvechi

„Am examinat tiparele demografice care apar din pădurile bătrâne de-a lungul a mii de ani și o proporție foarte mică de copaci ating vârste mult mai înalte, care unesc ciclurile de mediu ce se întind de-a lungul mai multor secole”, a spus Cannon.

„În modelele noastre, acești copaci vechi și rari se dovedesc a fi vitali pentru capacitatea de adaptare pe termen lung a unei păduri, lărgind substanțial intervalul temporal al diversității genetice generale a populației”, a continuat el.

Autorii raportează că moartea copacilor antici este mai degrabă un produs aleatoriu al mediului lor decât un proces previzibil, ca în cazul oamenilor. Acești copaci, care sunt mai puțin de 1% dintr-o populație, date fiind condițiile modelului, contribuie cu o cantitate extrem de importantă de diversitate genetică și biologică la populația totală a unei păduri, reprezentând o gamă largă de condiții istorice de mediu care se întind pe sute sau chiar o mie de ani.

Conform autorilor, copacii vechi au supraviețuit nenumăratelor schimbări de mediu de-a lungul sutelor sau miilor de ani și, la rândul lor, această rezistență genetică este transmisă pădurii. Mai mult, acești copaci bătrâni oferă servicii de neprețuit ecosistemului lor. Ei oferă un habitat pentru speciile pe cale de dispariție și captează o cantitate disproporționată de carbon în comparație cu copacii maturi tipici.

Copacii antici sunt imposibil de cultivat

Din păcate, pădurile vechi din întreaga lume sunt amenințate. Potrivit studiului, defrișarea pădurilor naturale continuă în întreaga lume și există dovezi că rata de mortalitate generală a copacilor ar putea crește la nivel global, începând de la biomul boreal și până la tropice, arată EurekAlert.

Cercetătorii au descoperit în modelele lor că vârsta maximă pe care o puteau atinge copacii era deosebit de sensibilă la intervalul mai scăzut al ratelor de mortalitate observate. Cu toate acestea, la rate mai mari de mortalitate, precum cele care ar putea fi considerate ca rezultate din schimbările climatice, capacitatea copacilor de a atinge aceleași vârste impresionante este foarte limitată sau practic imposibilă.

Copacii vechi nu pot fi recuperați sau regenerați prea curând

„Pe măsură ce climatul se schimbă, este probabil ca ratele de mortalitate ale copacilor să crească și va deveni din ce în ce mai dificil pentru copacii vechi să apară în păduri. Din momentul în care copacii bătrâni și străvechi sunt tăiați, pierdem pentru totdeauna moștenirea genetică și fiziologică pe care o conțin, precum și habitatul unic pentru conservarea naturii”, a spus Cannon.

Autorii notează că, în timp ce eforturile de restaurare a pădurilor și de plantare a copacilor sunt instrumente importante pentru îmbunătățirea atât a mediului local, cât și a celui global, copacii vechi nu pot fi recuperați sau regenerați fără să treacă multe secole și generații de copaci. Ei sunt o proprietate emergentă a pădurilor vechi, care este imposibil de recreat în pădurile nou regenerate și trebuie protejați, îndeamnă autorii.

„Acest studiu reamintește necesitatea urgentă a unei strategii globale de conservare a biodiversității, nu numai prin conservarea pădurilor intacte, ci în special a micii rămășițe din câțiva copaci vechi care au supraviețuit în peisajele forestiere gestionate”, a spus Piovesan.

Vă recomandăm să citiți și:

Un ghețar din Elveția, acoperit cu pături pentru a încetini topirea cauzată de încălzirea globală

Cea mai nordică insulă din lume, descoperită întâmplător de cercetători, ar putea dispărea în curând

Urșii polari ar putea dispărea în următorii 80 de ani

Cel mai ciudat pește găsit vreodată tocmai ce a fost declarat dispărut de pe Pământ

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase