Home » Natură » Lumina solară ar putea dizolva petrolul din apele mărilor

Lumina solară ar putea dizolva petrolul din apele mărilor

Publicat: 21.02.2022

Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat cu petrolul deversat de Deepwater Horizon și dacă cumva Soarele ar putea dizolva petrolul în apă.

Scurgerea de petrol Deepwater Horizon din 2010 a fost cea mai mare din istoria Statelor Unite. Dezastrul a fost cauzat de o explozie pe platforma petrolieră Deepwater Horizon și a curmat 11 vieți, eliberând totodată aproape 795 de milioane de litri de țiței în Golful Mexic.

După 12 ani și după ce au fost cheltuite sute de milioane de dolari, oamenii de știință încă fac eforturi pentru a înțelege unde a ajuns tot acest petrol, un concept cunoscut sub numele de evoluție în mediu, scrie Phys.org.

Cele mai discutate evoluții ale petrolului în mare sunt biodegradarea (microorganisme care descompun și consumă petrolul), evaporarea (transformarea petrolului lichid în gaz) și ajungerea petrolului la țărm.

Faptul că soarele poate dizolva petrolul este cunoscut de zeci de ani

Dar o echipă de cercetători de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) a descoperit că lumina soarelui dizolva petrolul din apă în proporție de aproape 10%, un proces numit „fotodizolvare”.

Descoperirile au fost publicate într-o lucrare din Science Advances.

„Cantitatea de petrol care a fost transformată de lumina solară în compuși care s-au dizolvat în apa mării în timpul scurgerii Deepwater Horizon din 2010 este comparabilă cu cea a evoluțiilor petrolului acceptate în mod obișnuit, cum ar fi biodegradarea și eșuarea pe țărm”, a spus coautorul Collin Ward.

„Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale acestei descoperiri este că ar putea avea un impact asupra înțelegerii noastre cu privire la alte locuri în care se îndreaptă petrolul și dacă rezultatul este bun sau rău”, a declarat autorul principal, Danielle Haas Freeman.

„Dacă această fracțiune considerabilă de petrol este transformată de lumina Soarelui și se dizolvă în apa mării, asta ar putea însemna că mai puțin petrol ajunge în alte locuri, cum ar fi ecosistemele de coastă sensibile. Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare impactul compușilor asupra organismelor marine înainte de a putea decide dacă rezultatul net este pozitiv sau negativ”, a adăugat Freeman.

Noutatea adusă de acest studiu

Pentru a ajunge la această descoperire importantă, Freeman și Ward au folosit reactoare cu diode emițătoare de lumină (LED) personalizate pentru a măsura modul în care rata evoluției acestui petrol variază pentru diferite tipuri de lumină, cum ar fi lumina ultravioletă și lumina vizibilă.

„Procesul de fotodizolvare a țițeiului este cunoscut de peste cincizeci de ani. Nouă este înțelegerea noastră asupra modului în care acest proces variază în funcție de lungimea de undă a luminii, pe care am determinat-o folosind reactoarele LED. Aceasta este informația cheie care ne-a permis să estimăm importanța acestui proces în timpul unei scurgeri”, a spus Ward.

Noile măsurători au oferit, de asemenea, o oportunitate de a determina ce condiții au fost cele mai importante în controlul acestui proces. Echipa a creat scenarii ipotetice de scurgere cu grosimi variate ale petelor de petrol, perioade ale anului, locuri din întreaga lume și tipuri de lumină. Ceea ce au observat a fost că unele dintre aceste condiții au contat mai mult decât altele.

Impactul încă nu este cunoscut

„Importanța acestui proces se schimbă dramatic dacă te uiți la petele de țiței subțiri în comparație cu cele groase”, a spus Freeman.

„De asemenea, am constatat, contrar credinței populare, că acest proces este relevant în apele arctice, o constatare deosebit de importantă, având în vedere creșterea preconizată a traficului navelor de marfă și riscul sporit de scurgeri în acea regiune. Acest tip de modelare este critic atunci când se prognozează scurgerile și luând în considerare impactul asupra ecosistemelor marine”, a adăugat ea.

Ideea că petrolul de la suprafața apelor ar putea avea o nouă evoluție este monumentală pentru viitorul studiilor privind scurgerile de petrol și al tacticilor de răspuns la acestea.

În prezent nu se știe care este potențiala toxicitate a acestor compuși produși de lumina Soarelui, ceea ce reprezintă o provocare în evaluarea impactului pe care îl are acest mod de a dizolva petrolul.

Vă recomandăm să citiți și:

Câmpurile electrice ne-ar putea ajuta să controlăm ploaia

Schimbările climatice nu ne afectează pe toți la fel. Oamenii săraci, cei mai vulnerabili

Râurile din Statele Unite și-au schimbat culoarea considerabil în ultimii ani. Ce dezvăluie noi imagini prin satelit

Avertismentul cercetătorilor: Omenirea gonește spre un „viitor înfiorător” pe care nici nu îl înțelege

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase