Home » Natură » Râurile din Statele Unite și-au schimbat culoarea considerabil în ultimii ani. Ce dezvăluie noi imagini prin satelit

Râurile din Statele Unite și-au schimbat culoarea considerabil în ultimii ani. Ce dezvăluie noi imagini prin satelit

Publicat: 17.01.2021

O treime dintre râurile din Statele Unite ale Americii și-au schimbat considerabil culoarea în ultimii 36 de ani, trecând la albastru la galben și verde, dezvăluie noi imagini.

Cercetătorii au analizat 235.000 de imagini obținute prin satelit, surprinse de-a lungul unei perioade de 34 de ani între 1984 și 2018, în cadrul programului coordonat de NASA și U.S. Geological Survey (USGS). Nuanțele schimbătoare pot fi văzute acum prin intermediul unei hărți interactive.

Mai mult de jumătate dintre acele imagini prin satelit au arătat râuri cu nuanțe dominante de galben, în timp ce peste o treime dintre imagini aveau nuanțe în mare parte verzui. Doar 8% dintre imagini arătau o nuanță albastră.

GALERIE FOTO

„Majoritatea râurile se schimbă treptat și nu pot fi observate de ochiul uman. Însă zonele care se schimbă cel mai rapid sunt cel mai probabil rezultatul intervenției umane”, a spus John Gardner, autor principal al cercetărilor și cercetător la Universitatea din Carolina de Nord.

Sedimentele și algele sunt importante

Râurile pot părea să aibă nuanțe de albastru, verde, galben și alte culori în funcție de cantitatea de sedimente, alge, poluarea sau materie organică dizolvată în apă. O regulă generală este că apa râurilor devine verde pe măsură ce mai multe alge înfloresc sau atunci când apa conține mai puține sedimente. Râurile au tendința să devină galbene atunci când conțin mai multe sedimente.

„Sedimentele și algele sunt importante, însă prea multe sau prea puține pot perturba”, a adăugat Gardner.

În total, oamenii de știință au colectat 16 milioane de măsurători de-a lungul unei perioade de 34 de ani pentru 108.000 de kilometri de râuri din SUA care au o lățime de peste 60 de metri. Astfel, cercetătorii au putut monitoriza tendințe semnificative ale culorilor de-a lungul timpului.

În cazul a mai mult de jumătate dintre râuri, adică 55%, culoarea a variat de-a lungul timpului, însă nu a fost stabilită o tendință clară. O treime dintre râuri și-au schimbat culoarea în aceeași perioadă, în timp ce doar 12% au avut o culoare constantă.

În regiunile din nord și vest, râurile au avut tendința să devină mai verzi, în timp ce regiunile din est au arătat o tendință spre galben. Cursurile de apă mai mari, precum bazinul din Ohio și bazinul superior din Mississippi, au căpătat nuanțe albastre și verzui.

Râurile își schimbă culoarea odată cu trecerea anotimpurilor

„Tendințele spre galben și verde pot fi îngrijorătoare, însă depinde de fiecare râu”, a mai spus Gardner, potrivit Live Science.

La fel cum frunzele devin roșiatice și aurii toamna, râurile își pot schimba culoarea odată cu trecerea anotimpurilor, mulțumită schimbărilor de precipitații și alți factori care pot influența râurile.

Imagini prin satelit au dezvăluit anumite locuri în care influența umană, precum barajele, rezervoarele, agricultura și dezvoltarea urbană, ar fi putut schimba culoarea apei.

Totuși, aceste schimbări nu sunt neapărat permanente.

Deși culoarea râurilor nu poate prezice cu acuratețe calitatea apei și sănătatea unui ecosistem, este un indicator de încredere pentru aceste două aspecte. Mulțumită imaginilor prin satelit, oamenii de știință pot monitoriza acum mult mai ușor râurile și schimbările de culoare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce culoare are, de fapt, Soarele?

O plantă din China, folosită de mii de ani în leacurile tradiționale, și-a schimbat complet culoarea pentru a nu mai fi culeasă

Fenomen fără precedent. Algele schimbă culoarea lacurilor din SUA

O strălucire de culoare verde a fost observată în atmosfera lui Marte. Fenomenul este prezent și pe Pământ

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase