Home » Natură » Schimbările climatice nu ne afectează pe toți la fel. Oamenii săraci, cei mai vulnerabili

Schimbările climatice nu ne afectează pe toți la fel. Oamenii săraci, cei mai vulnerabili

Publicat: 16.02.2022
Schimbările climatice nu ne afectează pe toți la fel. Oamenii săraci, cei mai vulnerabili
Sursa foto: Shutterstock

Cei mai săraci oameni trebuie să îndure povara valurilor de căldură, pe măsură ce temperaturile continuă să crească. La polul opus, cei mai bogați oameni din lume pot scăpa din capcana căldurii mai des, astfel că aceste valuri caniculare nu le vor afecta stilul de viață.

Persoanele cu venituri mai mici sunt expuși la temperaturi ridicate pentru perioade mai mari de timp, prin comparație comparație cu omologii lor mult mai bogați. Acest lucru se întâmplă pe fondul unui amestec de mai multe elemente. Amintim aici locația fizică și accesul la metodele de combatere a căldurii, cum ar fi aparatele de aer condiționat.

Aceste disparități sociale vor crește o dată cu temperatura, indică EurekAlert, în baza unui studiu efectuat recent.

Populațiile sărace înfruntă valurile de căldură într-o proporție cu 40% mai mare, prin comparație cu cele mai înstărite. Până la finalul secolului, 25% din cele mai sărace populații ale lumii vor fi expuse la temperaturi mari. Acest ritm poate fi comparat cu restul lumii la un loc.

Temperaturi care afectează calitatea vieții

Studiul a analizat datele istorice, înregistrările de temperatură și adaptabilitatea la căldură. Scopul a fost acela de a  putea cuantifica nivelul expunerii la valurile caniculare pentru grupuri de oameni, din diferite categorii sociale.

Expunerea s-a măsurat prin numărul de oameni expuși la astfel de valuri și înmulțit cu numărul zilelor caniculare. Cercetătorii au legat acele observații de modelele climatice pentru a putea prezice felul în care expunerea se va schimba în următoarele opt decenii.

Cei mai afectați sunt oamenii săraci

Prin acest studiu s-a mai concluzionat și faptul că sectorul cu cele mai mici venituri la nivel global este acela care va avea cel mai mult de suferit de pe urma valurilor caniculare.

Această situație se va intensifica până în 2100, chiar și dacă este luat în calcul accesul la sisteme de aer condiționat, reglementări mai eficiente pentru muncitorii ce activează în medii deschise sau chiar politici de siguranță a muncii.

Prin comparație, sectorul cu venituri mai mari nu va fi afectat prea mult de expunerea la valurile caniculare. Acest lucru se datorează faptului că au o capacitate mai ridicată de a ține pasul cu creșterea temperaturilor.

Acum, pentru a reveni la sectorul oamenilor săraci, aceștia vor avea de suportat cu până la 23 de zile de căldură mai mult, pe an. Conform studiului, aceste estimări vor deveni realitate până în 2100.

Locul unde te-ai născut te poate dezavantaja

Multe populații din regiuni sărace sunt deja localizate în tropicele călduros. Astfel se așteaptă ca numărul lor să crească, contribuind astfel la modificarea semnificativă a acestor discrepanțe.

Studiul este unul din multele care stau dovadă a faptului că populațiile care au contribuit la schimbările climatice antropogenice, poartă cel mai adesea vina pentru impactul observat, spune Mojtaba Sadegh, climatolog în cadrul Universității de Stat Boise. Din punct de vedere istoric, țările cu venituri mai mari contribuie în cea mai mare parte la formarea efectului de seră.

„Ne-am așteptat să vedem o discrepanță,  dar atunci când am văzut cum un sfert din populație are de înfruntat tot atâta expunere ca și restul de trei sferturi combinat”, a spus Sadegh.

Ce spun specialiștii?

Chiar dacă regiunile bogate au un acces mai ridicat la elementele care ajută la adaptare este de așteptat să se confrunte cu pene de curent sau scurtcircuite, pe măsură ce nevoia de electricitate va fi tot mai mare.

„Știm din experiență faptul că simpla emitere a unor avertizări meteorologice nu este suficientă pentru ca oamenii să știe cum să procedeze în timpul valurilor caniculare”, a spus Kristie Ebi, profesor la Center for Health and Global Environement din cadrul Universității Washington.

Adunarea mai multor date cu privire la valurile de căldură și modul în care statele sărace răspund este unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie să fie avute în vedere.

Vă mai recomandăm și:

O nouă sursă de gaze cu efect de seră, descoperită în permafrostul siberian

Schimbările climatice ar putea distruge artefactele de la Zidul lui Hadrian

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing au o mare problemă: schimbările climatice

Putem da vina pe schimbările climatice pentru tornadele din SUA?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase