Home » Natură » Un nou tip de moarte celulară a fost descoperit în intestinele musculiței de oțet

Un nou tip de moarte celulară a fost descoperit în intestinele musculiței de oțet

Un nou tip de moarte celulară a fost descoperit în intestinele musculiței de oțet
Credit foto: RIKEN
Publicat: 30.04.2022

Un grup de cercetare condus de Sa Kan Yoo de la Centrul Riken pentru Cercetarea Dinamicii Biosistemului din Japonia – BDR a descoperit un tip complet necunoscut de moarte celulară care are loc întestinele muștelor.

Noul proces, numit de cercetători „erboză”/„erbosis” se crede că are un rol important în metabolismul intestinului. Descoperirile necesită unele revizuiri ale conceptului tradițional de moarte celulară, dar în același timp, o răsturnare a teoriilor anterior patentate despre homeostaza țesuturilor din intestin. Studiul a fost publicat în PLOS Biology.

Asemeni pielii, celulele care compun intestinele se află într-o moarte permanentă, fiind înlocuite de celule noi. Acest proces, numit turnover celular, ajută la menținerea echilibrului sau a homeostazei, între creșterea țesuturilor și reînoirea acestora. Teoria convențională este aceea că celulele afectate sau îmbătrânite din intestine mor printr-un proces numit apoptoză.

Numită și „moarte celulară programată”, apoptoza reprezintă una dintre cele trei modalități recunoscute de moarte celulară. Noul studiu abordează acest context, oferind dovezi pentru un al doilea tip de moarte celulară programată specifică celulelor din intestin, indică Eurek Alert.

Moartea celulară programată

Descoperirea a fost făcută accidental. Cercetătorii studiau enzima ANCE la musculița de oțet, enzimă care ajută la scăderea tensiunii arteriale. În acest context au observat unele celule ce prezentau niște caracteristici mai ciudate. „Am descoperit unele celule ciudate în intestinele musculiței de oțet”, spune Yoo.

„Dar a durat ceva vreme până să ne dăm seama că aceste celule erau pe moarte”. Au descoperit că celulele erau negre, fără membrană nucleară, mitocondrii și citoschelet și uneori chiar fără ADN sau alte elemente necesare pentru viața unei celule.

Procesul era unul gradual, diferit de moartea celulară explozivă specifică apoptozei, realizând astfel să exista posibilitatea să fi descoperit ceva nou. Pentru a dovedi că „erboza” reprezenta un nou tip de moarte celulară, cercetătorii au derulat mai multe teste.

Teste multiple pentru demonstrarea noii descoperiri

În primul rând, oprirea experimentală a apoptozei nu a prevenit homeostazia intestinală. Acest lucru însemna că turnover-ul celular din intestin, inclusiv moartea celulară, putea avea loc și în lipsa apoptozei. În al doilea rând, celulele muribunde nu prezentau nici unul dintre indicatorii moleculari pentru apoptoză și nici pentru cele două tipuri cunoscute de moarte celulară. Celulele aflate în stadiile finale ale „erbozei” prezentau un indicator general al morții celulare asociat cu ADN-ul degradat.

Examinările detaliate ale celulelor afectate de „erboză” au scos la iveală că acestea erau localizate în proximitatea aglomerărilor de celule stem din intestin. Acest fapt se constituie într-o dovadă a faptului că celulele erbotice sunt înlocuite de altele noi în timpul turnover-ului. În mod ironic, enzima care a condus la aceste descoperiri pare să nu fie implicată direct în proces.

„Cred că rezultatele noastre au potențialul de a fi descoperiri de mare importanță. Personal, această cercetare este cea mai relevantă din întreaga mea carieră”, mai spune Yoo.

Vă mai recomandăm și: 

Cercetătorii inversează îmbătrânirea. Celulele vechi ale pielii au întinerit cu 30 de ani

Cum comunică intestinul cu creierul?

Cum protejează radicalii de oxigen împotriva cancerului

Cinci noi specii de insecte, denumite după personaje Marvel. Cum arată musca Stan Lee

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase