Home » Natură » Un vulcan din Antarctica a declanșat 85.000 de cutremure

Un vulcan din Antarctica a declanșat 85.000 de cutremure

Un vulcan din Antarctica a declanșat 85.000 de cutremure
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 01.05.2022

Un vulcan subacvatic adormit de mult timp în apropierea Antarcticii s-a trezit, declanșând o serie de 85.000 de cutremure.

Activitatea seismică a început în august 2020 și s-a diminuat până în luna noiembrie a aceluiași an, însă aceasta este cea mai puternică activitate seismică înregistrată vreodată în regiune.

Cutremurele au fost probabil provocate de magma fierbinte care a pătruns în scoarță, potrivit unei noi cercetări.

„Au existat intruziuni similare în alte locuri de pe Pământ, dar este prima dată când am observat acest lucru acolo”, a declarat pentru Live Science co-autorul studiului, Simone Cesca, seismolog la Centrul german de cercetare GFZ pentru geosciințe din Potsdam.

Cea mai puternică activitate seismică înregistrată vreodată în regiune

„În mod normal, aceste procese au loc pe scări de timp geologice”, spre deosebire de durata unei vieți umane, a spus Cesca. „Așa că, într-un fel, suntem norocoși să vedem acest lucru”.

Roiul a avut loc în jurul Muntelui submarin Orca, un vulcan inactiv care se ridică la 900 de metri de pe fundul mării în Strâmtoarea Bransfield, un pasaj îngust între Insulele Shetland de Sud și vârful nord-vestic al Antarcticii.

În această regiune, placa tectonică Phoenix se scufundă sub placa continentală antarctică, creând o rețea de zone de falii, întinzând unele porțiuni de crustă și deschizând falii în alte locuri, potrivit unui studiu din 2018 publicat în revista Polar Science.

Oamenii de știință de la stațiile de cercetare de pe Insula King George, una dintre Insulele Shetland de Sud, au fost primii care au simțit zgomotele unor cutremure mici.

Echipa a vrut să înțeleagă ce se întâmplă, dar Insula King George este izolată, având doar două stații seismice în apropiere, a spus Cesca.

O serie de 85.000 de cutremure

Astfel, cercetătorii au folosit datele de la aceste stații seismice, precum și datele de la două stații terestre pentru sistemul global de navigație prin satelit, pentru a măsura deplasarea solului.

De asemenea, ei au analizat date de la stații seismice mai îndepărtate și de la sateliți care se învârt în jurul Pământului și care folosesc radarul pentru a măsura deplasarea la nivelul solului, au raportat autorii studiului în revista Communications Earth & Environment.

Stațiile din apropiere sunt destul de simple, dar au fost utile pentru a detecta cele mai mici cutremure. Stațiile mai îndepărtate, folosesc echipamente mai sofisticate și pot astfel să realizeze o imagine detaliată a cutremurelor mai mari.

Punând cap la cap aceste date, echipa a reușit să creeze o imagine a geologiei care a declanșat această serie masivă de cutremure, a declarat Cesca.

Ce magnitudine au avut cele mai mari cutremure?

Cele mai mari două cutremure din această serie au fost un cutremur cu magnitudinea 5,9 în octombrie 2020 și un cutremur cu magnitudinea 6,0 în noiembrie. După cutremurul din noiembrie, activitatea seismică s-a diminuat.

Cutremurele păreau să miște pământul de pe Insula King George în jur de 11 centimetri, a constatat studiul. Doar 4% din această deplasare ar putea fi explicată direct de cutremur.

Oamenii de știință suspectează că mișcarea magmei în scoarță explică în mare parte deplasarea dramatică a solului.

Dacă a existat o erupție subacvatică, probabil că aceasta a avut loc în acel moment, a adăugat Cesca. Dar, deocamdată, nu există dovezi directe ale unei erupții.

Pentru a confirma că masivul vulcan a explodat, oamenii de știință ar trebui să trimită o misiune în strâmtoare pentru a realiza măsurători, pe care să le compare cu hărțile istorice, a spus el, potrivit LiveScience.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un cutremur devastator din Atacama, despre care nu s-a știut niciodată, i-a făcut pe oameni să se ascundă timp de 1.000 de ani

Cutremurele vulcanice de pe Marte sugerează că mantaua planetei este încă activă

Modelele de predicție a cutremurelor trec cu vederea un element esențial

O rocă gigantică aflată sub Japonia ar putea fi un magnet pentru mega-cutremure

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase