Home » Natură » Limitarea altor poluanți climatici, nu doar CO2, ar putea salva Pământul

Limitarea altor poluanți climatici, nu doar CO2, ar putea salva Pământul

Publicat: 27.05.2022

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon nu este suficientă pentru a preveni încălzirea globală catastrofală, arată un nou studiu. Dar dacă reducem simultan și emisiile de metan și alți poluanți climatici adesea ignorați, am putea reduce rata încălzirii globale la jumătate până în 2050.

Studiul a apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Aceasta este prima cercetare care evaluează impactul comparativ, până în 2050, al reducerii emisiilor unei game largi de poluanți climatici față de vizarea exclusivă a dioxidului de carbon.

„Decarbonizarea este esențială pentru îndeplinirea obiectivelor noastre climatice pe termen lung, dar nu este suficientă”, a spus profesorul Drew Shindell, de la Duke University, coautor al studiului.

Pe lângă dioxidul de carbon, există mulți alți poluanți climatici

„Pentru a încetini încălzirea în viitorul apropiat și pentru a reduce suferința mereu în creștere cauzată de valurile de căldură, secete, furtuni și de incendii, trebuie să reducem, de asemenea, poluanții climatici cu durată scurtă de viață în acest deceniu”, a spus profesorul.

Noua cercetare arată că concentrarea eforturilor noastre aproape exclusiv pe reducerea emisiilor de dioxid de carbon, așa cum fac majoritatea guvernelor în prezent, nu mai poate împiedica creșterea temperaturilor globale peste nivelurile preindustriale cu 1,5 grade Celsius.

O astfel de creștere ar mări în mod substanțial riscurile de depășire a limitelor peste care vor avea loc impacturi ireversibile. Reducerea carbonului ar putea să nu fie suficientă pentru a preveni creșterea temperaturilor cu 2°C, concluzionează studiul.

„Analiza noastră arată că poluanții climatici, cum ar fi metanul, protoxidul de azot, funinginea neagră de carbon, ozonul cu nivel scăzut și hidrofluorocarburile contribuie aproape la fel de mult la încălzirea globală precum CO2 cu viață mai lungă. Deoarece cele mai multe dintre ele stau doar o perioadă scurtă de timp în atmosferă, eliminarea lor va încetini încălzirea mai repede decât orice altă strategie de atenuare”, a spus Shindell.

De asemenea, ne-ar ajuta să evităm o „reacție” pe termen scurt la încălzire, de care Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) ne-a avertizat că ar putea apărea prin reducerea exclusivă a emisiilor de combustibili fosili.

Șansele de a limita încălzirea globală

Rapoartele recente ale IPCC au estimat că decarbonizarea sistemului energetic și trecerea la energie curată în mod izolat ar putea cauza, paradoxal, o creștere a temperaturii pentru o anumită perioadă, deoarece, pe lângă CO2, emisiile de combustibili fosili conțin aerosoli de sulfat, care răcesc clima pentru o perioadă foarte scurtă de timp, de la câteva zile până la câteva săptămâni, înainte ca acestea să se disipeze, potrivit Eurek Alert.

Noul studiu ține cont de acest efect și concluzionează că concentrarea exclusivă pe reducerea emisiilor de combustibili fosili ar putea duce la „încălzire slabă, pe termen scurt”, care ar putea determina temperaturile să depășească nivelul de 1,5 °C până în 2035 și pragul de 2 °C până în 2050.

În schimb, reducerea simultană atât a CO2, cât și a altor poluanți climatici ar îmbunătăți semnificativ șansele noastre de a rămâne sub pragul de 1,5 grade Celsius.

Vă recomandăm să citiți și:

Peste 90% din suprafața studiată în acest an în Marea Barieră de Corali a albit

Sănătatea oceanelor poate fi acum monitorizată mai ușor. Iată cum!

Patru mari recorduri climatice au fost doborâte în 2021, indică un nou raport global îngrijorător

Copacii din pădurile tropicale au început să moară mai repede încă din 1980

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase