Home » Natură » Veninul de șarpe ar putea salva vieți și vindeca răni. Ce au realizat oamenii de știință?

Veninul de șarpe ar putea salva vieți și vindeca răni. Ce au realizat oamenii de știință?

Veninul de șarpe ar putea salva vieți și vindeca răni. Ce au realizat oamenii de știință?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.06.2022

Vipera brună estică este al doilea cel mai mortal șarpe terestru și poate ucide un om în mai puțin de jumătate de oră – dar acest venin (și cel al viperei cu solzi de fierăstrău din Australia) ar putea avea unele proprietăți salvatoare.

Echipa de la Universitatea din Queensland a dezvoltat un „gel din venin” compus din două proteine recombinante de venin de șarpe. Acest material de etanșare rapidă a rănilor poate iniția coagularea sângelui și poate preveni descompunerea cheagurilor de sânge.

Echipa provine de la Institutul australian pentru bioinginerie și nanotehnologie (AIBN) și a publicat lucrarea în Advanced Healthcare Materials.

În mod normal, veninul este o matrice foarte complexă, iar în el există proteine care sunt esențiale în coagularea sângelui. Gelul de venin rămâne în stare lichidă, dar se solidifică la o temperatură corporală, ceea ce îi va conferi proprietatea interesantă de a sigila rănile. În prezent, primul ajutor se bazează pe un produs de tifon care nu oprește întotdeauna sângerarea.

Veninul de viperă este foarte complex

Odată ce gelul va fi dezvoltat și testat, acesta ar putea fi un accesoriu care să salveze vieți, inclus în trusele de prim-ajutor pentru populație și armată.

„Până la 40% dintre decesele cauzate de traumatisme sunt rezultatul unei hemoragii necontrolate, iar această cifră este mult mai mare atunci când vine vorba de personalul militar cu hemoragii grave într-o zonă de luptă”, a declarat Amanda Kijas, cercetător postdoctoral care lucrează la acest proiect.

„Natura a creat cele mai elegante și sofisticate mecanisme, iar noi le putem refolosi pentru a salva oamenii de la moarte din cauza sângerărilor necontrolate”.

„Cercetarea arată că există o pierdere de cinci ori mai mică de sânge, iar cheagurile se formează de trei ori mai repede atunci când se aplică gelul de venin, în comparație cu procesul natural al organismului”, spune Kijas.

„Natura a creat cele mai elegante și sofisticate mecanisme”

„Acest lucru include chiar și persoanele cu hemofilie și cele care folosesc anticoagulante”.

În prezent, acest gel se află în faza de testare preclinică și poate fi extins pentru utilizare comercială, scrie IFL Science. Această lucrare este realizată împreună cu Mark Midwinter de la Școala de Științe Biomedicale a Universității din Queensland.

„Atunci când apare o leziune traumatică, complexitatea procesului de vindecare suprasolicită capacitatea organismului de a controla sângerarea”, a declarat Kijas.

„Sperăm ca acest gel să accelereze procesele de vindecare a rănilor necesare pentru coagulare și reducerea fluxului sanguin, stimulând în cele din urmă capacitatea organismului de a vindeca răni mari”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Veninul de furnică ar putea oferi un tratament pentru reducerea durerii

Veninul anemonei de mare australiene ar putea ajuta la dezvoltarea de tratamente salvatoare

O viperă cu corn, surprinsă într-o pădure de angajații Romsilva. Este un șarpe foarte periculos

Un exemplar rar de viperă a lui Russell cu două capete a fost descoperit. Este unul dintre cei mai periculoși șerpi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase