Home » Natură » Forme de viață, ascunse sub vastul platou de gheață din Antarctica. Peste ce au dat cercetătorii din greșeală?

Forme de viață, ascunse sub vastul platou de gheață din Antarctica. Peste ce au dat cercetătorii din greșeală?

Publicat: 11.06.2022

Cercetătorii din Antarctica au dat din greșeală peste o descoperire interesantă atunci când au explorat la 500 de metri sub suprafața gheții – la câțiva kilometri de platforma de gheață Ross. Astfel, ei au găsit un ecosistem subacvatic ascuns.

Echipa, formată din cercetători de la Te Herenga Waka – Universitatea Victoria din Wellington, NIWA și GNS, a fost întâmpinată de roiuri de creaturi mici, asemănătoare creveților, în timp ce sonda lor a plonjat într-un râu antarctic, unul dintre multele care se află sub giganții de gheață ai continentului.

Ecosistemul subacvatic recent descoperit se află într-o rețea de lacuri și râuri de apă dulce ascunse, despre care oamenii de știință știau de ceva timp. Cu toate acestea, fiind atât de dificil de accesat, aceasta a fost prima dată când acest mediu special a putut fi cercetat direct.

„Am mai făcut experimente în alte părți ale platformei de gheață și am crezut că stăpânim lucrurile, dar de data aceasta au apărut mari surprize”, a declarat profesorul Craig Stevens, oceanograf fizic la NIWA, într-un comunicat al NIWA.

„Am crezut că stăpânim lucrurile, dar au apărut mari surprize”

„Pentru o vreme, am crezut că ceva nu era în regulă cu camera, dar când focalizarea s-a îmbunătățit, am observat un roi de artropode cu o dimensiune de aproximativ 5 milimetri.”

Acestea sunt amfipode, un grup de animale care se alătură homarilor, crabilor și acarienilor ca artropode. În timp ce Stevens a declarat pentru IFLScience că nu sunt „susceptibile de a fi noi pentru știință”, există câteva întrebări intrigante la care trebuie să se răspundă cu privire la existența lor.

„Ceea ce este interesant este de unde provine hrana lor și de ce prezența lor a fost atât de variabilă în cele 10 zile pe care le-am observat”, a spus el. În ceea ce privește ceea ce se află în meniul acestor populații, echipa face analize de ADN pe apa din sit pentru a căuta indicii cu privire la nutrienții care le-ar putea hrăni.

„Există în mod clar un ecosistem important acolo”, a continuat Stevens. „Am dus câteva mostre de apă înapoi în laborator pentru a analiza ADN-ul și alte proprietăți ale apei pentru a vedea ce o face unică, deoarece observam ceva ce nu se vede în alte sisteme din apropiere.”

„Există în mod clar un ecosistem important acolo”

În timp ce descoperirea ecosistemului subacvatic a fost o surpriză, acesta nu este unic, în sensul că există o mulțime de medii asemănătoare cu acesta pe care le cunoaștem deja pe Pământ, chiar dacă este greu de ajuns la ele.

„A ajunge să observăm și să prelevăm probe din acest râu a fost ca și cum am fi fost primii care au intrat într-o lume ascunsă. La suprafața platformei de gheață există o mică vale care șerpuiește până la coastă”, a declarat Dr. Huw Horgan, profesor de glaciologie geofizică la Centrul de cercetare antarctică de la Te Herenga Waka și conducătorul proiectului, care a fost, de asemenea, prima persoană care a observat estuarul în care a fost descoperit ecosistemul ascuns.

„Sub acesta se află o cavernă asemănătoare unei catedrale, înaltă de sute de metri, plină de viață. Toate acestea sunt ascunse sub vastul platou de gheață. A fost o expediție incredibil de interesantă datorită oportunității rare pe care a oferit-o de a studia acest tip de mediu. Am lăsat acolo instrumente care ar trebui să ne ofere observații pentru anii următori.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un imens rezervor de apă a fost descoperit îngropat sub gheața din Antarctica

Antarctica, lovită de un val de cutremure fără precedent după ce un vulcan subacvatic s-a trezit

Vrei să numeri pinguini în Antarctica și să fii plătit pentru asta? Iată șansa vieții tale

Florile din Antarctica arată amploarea încălzirii globale

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase