Home » Natură » De ce se comportă copacii din Marea Britanie ca și cum ar fi toamnă?

De ce se comportă copacii din Marea Britanie ca și cum ar fi toamnă?

Publicat: 27.08.2022

De la sunetul frunzelor strivite de pași și până la coroanele ruginii ale copacilor, ai putea crede că a sosit deja toamna.

Dar experții spun că acest indiciu de schimbare a anotimpurilor nu este autentic. În schimb, este semnul revelator al unei „toamne false”. Ei avertizează că valul de căldură și seceta au împins copacii în modul de supraviețuire, frunzele căzând sau își schimbându-și culoarea ca urmare a stresului.

Frunzele castanii și căderea timpurie a lor sunt ambele semne că arborii sunt stresați și „închid magazinul”, spune Leigh Hunt, consilier principal în horticultura la Royal Horticultural Society, indică BBC.

„Dă aspectul că suntem deja în sezonul de toamnă, dar zilele sunt prea lungi pentru ca acele procese naturale de toamnă să înceapă”, spune el. „Din punct de vedere fiziologic, plantele nu răspund la condițiile de toamnă, motiv pentru care o numim „toamnă falsă”.

Cele mai dure condiții pentru copaci din ultima perioadă

Și în timp ce copacii mai durabili pot rezista la secetă prin rețeaua lor extinsă de rădăcini, exemplarele mai tinere, cum ar fi cele plantate pe sol sărac la marginea drumurilor, s-ar putea ofili și muri.

Copacii care au pierdut doar câteva frunze ar trebui să-și revină cu suficiente precipitații, explică el. Există totuși „un punct critic”, când copacul nu poate reumple apa pierdută prin porii frunzelor și se va „usca literalmente”.

În condiții precum cele observate recent, copacii pot reacționa producând mai multe semințe, de exemplu, ghinde, în încercarea de a se reproduce și de a supraviețui în viitor. Și dacă plouă mult, s-ar putea chiar să vedem „o a doua primăvară”, cu copaci care vor crește, spune el.

Fructele timpurii

Alte semne ale vremii imprevizibile pot fi observate în fructele de pădure care apar pe plante și arbuști. Se spune că fructele și nucile se coc mai repede decât oricând, ceea ce „poate semnifica un dezastru pentru fauna sălbatică” care se hrănește cu ele.

„Caldura record pe care tocmai am experimentat-o a ajutat la apariția unui număr de evenimente la început de toamnă”, spune Fritha West, de la Woodland Trust. „Am primit unele înregistrări ale celor mai timpurii mure coapte vreodată din sudul Angliei.

Păducelul se maturizează, de asemenea, timpuriu în unele părți ale țării, unde s-a observat și nuanțarea timpurie a frunzelor. „Atât temperaturile extreme, cât și lipsa apei pot face copacii să-și piardă frunzele mai devreme decât ne-am aștepta.”

Secarea râurilor

Consecințele pe termen lung ale secetei sunt greu de prezis, dar experții în ecologie cred că săptămânile de pajiști uscate și sol dur ca stânca, în mare parte din sudul Angliei, vor avea un impact mare asupra vieții sălbatice. În jurul râurilor, seceta ar putea fi simțită în anii următori. În timpul secetelor de vară, algele cu creștere rapidă pot sufoca plantele din zonele umede, ucigându-le prin blocarea luminii.

O reducere a nivelului râului reduce habitatul pentru pești, amfibieni și nevertebrate, afectând ecosisteme întregi. „Aceste plante oferă un habitat vital pentru insecte și pești, iar pierderea lor din ecosistem provoacă schimbări majore în lanțul trofic”, spune dr. Mike Bowes de la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie.

„Poate dura câțiva ani înainte ca plantele să fie capabile să se recupereze sau să recolonizeze aceste râuri afectate de secetă și astfel impactul secetelor severe poate fi prelungit.”

Vă mai recomandăm și:

Seceta care a afectat fluviul Pad a scos la iveală o bombă intactă din cel de-Al Doilea Război Mondial

Seceta devine cel mai puternic aliat al lui Vladimir Putin şi al gazului rusesc

Seceta severă din Italia a dezvăluit „Podul lui Nero”, o comoară arheologică

Soluţie inedită pentru secetă: transportarea unui gheţar din Antarctica

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase