Home » Natură » David Attenborough, părintele documentarelor despre viața sălbatică

David Attenborough, părintele documentarelor despre viața sălbatică

David Attenborough, părintele documentarelor despre viața sălbatică
David Attenborough hrănind orangutani, 1982. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25.10.2022

David Attenborough (n.8 mai 1926, Londra) este pionierul documentarului despre natură și unul dintre cei mai importanți cercetători naturaliști în viață, una dintre cele mai vechi și mai recognoscibile voci de la BBC. Timp de peste 50 de ani a realizat documentare captivante despre natură.

Fost director BBC, David Attenborough a manifestat de mic un interes aparte față de natură și de tot ceea ce ține de acest domeniu.

Copil fiind, preocupările lui nu erau jocurile și jucăriile ci rocile, fosilele, ouăle de pasăre și alte elemente ce aveau legătură cu mediul înconjurător ajungând, la un moment dat, să transforme colecția sa într-un mic muzeu natural.

Considerat a fi o comoară națională

Pentru munca dedicată științei și documentarele realizate, Attenborough a primit de-a lungul timpului numeroase premii și distincții fiind numit, printre altele, Comandant al Imperiului Britanic, Comandant al Ordinului Regal Victorian, al Ordinului de Merit al Regatului Unit.

Pentru contribuția sa adusă educației și științei, Attenborough a primit 32 de titluri onorifice din partea universităților Oxford, Cambridge, Queens și Durham din Marea Britanie, ajungând astfel să dețină mai multe diplome decât oricare alți lideri mondiali și câștigători ai Premiului Nobel.  Nu degeaba britanicii îl consideră a fi o „comoară națională”.

Stagiar BBC, iar apoi director și producător

Absolvent de științe naturale în cadrul Universității Cambridge, în 1950 David Attenborough a dorit să se angajeze în televiziune, astfel că și-a trimis CV-ul postului BBC, reprezentanții acestuia nefiind, în primă fază, impresionați de ceea ce putea să ofere candidatul. Dar pentru că ușile se închid și se deschid atunci când trebuie și nu când decide omul, „socotelile” lui Attenborough cu BBC nu aveau să se încheie odată cu respingerea CV-ului său, ba chiar se întrezăreau perspective frumoase.

Documentul lui a ajuns în mâinile șefului departamentului de știri de la BBC care a dorit să-i ofere tânărului șansa de a se remarca în trustul pe care, de altfel, avea să-l conducă ani mai târziu. A început să lucreze ca producător, iar în 1954, a plecat în Sierra Leone pentru a realiza documentarul „Zoo Quest”, producție pe care a și prezentat-o, în ciuda reticențelor șefilor de la BBC, care nu-l prea vedeau pe sticlă din cauza dinților lui mult prea mari, după cum spuneau chiar ei. Mari sau nu, dinții lui Attenborough nu au mai contat, din acel moment tânărul ancorându-se perfect în peisajul media de la BBC și începând să se afirme și să-și consolideze poziția.

500 de milioane de telespectatori

Din 1968 și până în 1972, Attenborough a fost director de programe al televiziunii BBC și cu toate perspectivele pe care le avea, a preferat totuși să-și dea demisia în favoarea unei cariere pe cont propriu. Acest lucru i-a adus libertatea de a crea îndrăgitele documentare despre natură care au fost difuzate în întreaga lume. Prima sa producție a fost „Life on Earth”, și a avut premiera în 1979.

Au urmat apoi programele lui mult premiate despre antropologie și istorie naturală cum ar fi Planeta vie (1984), Viața păsărilor (1998), Planeta albastră (2001), precum și seria din 2006 intitulată Are We Changing Planet Earth? Munca lui de regizor și producător al acestui serial de 13 episoade (Are we changing the planet earth) a implicat călătorii în toată lumea, Attenborough dorind să filmeze animalele în habitatele lor naturale. Serialul a fost vândut în 100 de țări și a fost vizionat de 500 de milioane de telespectatori.

Activ pe Instagram doar o lună de zile

În 2020, atunci când Attenborough s-a alăturat platformei Instagram, în doar patru ore și 44 de minute i-au alăturat 1 milion de urmăritori. În momentul de față are aproape 6 milioane de fani, însă contul nu mai este activ. Mesajele și reacțiile primite la momentul înregistrării sale pe Instagram i s-au părut copleșitoare și aproximativ cinci săptămâni mai târziu, Attenborough a ales să părăsească platforma, nemairevenind din acel moment.

În ultima lui postare scrie: „Ceea ce urmează depinde doar de noi. Dacă un număr suficient de mare de oameni vor dori schimbări și vor acționa înseamnă că ne putem asigura un viitor durabil (…) iar în acest viitor, aerul pe care-l respirăm ar putea fi mai curat, energia pe care o consumăm mai ieftină, mâncarea mai sănătoasă, iar viețuitoarele din sălbăticie s-ar putea reîntoarce liniștite pe pământurile și în apele în care obișnuiau să trăiască”.

Pe scurt despre David Attenborough:

  • A scris aproape 30 de cărți dedicate acestui domeniu și a primit 25 de premii de televiziune. Este singurul om din lume care a câștigat BAFTA pentru producții alb-negru, color, HD, 3D și 4K;
  • Unul dintre proiectele sale, „Blue Planet II” a declanșat o dezbatere globală pe tema dependenței dăunătoare a omului față de plastic și consecințele dezastruoase pe care acesta le are asupra mărilor și oceanelor lumii. „Ar trebui să facem tot ce ne stă în putință pentru a evita utilizarea plasticului. Și cred că este destul de important într-o democrație că oamenii își exprimă îngrijorarea și poate că pungile de plastic nu sunt cel mai important element din toată problema plasticului, dar este ceva ceea ce oamenii pot face”, îi spunea cercetătorul britanic gazdei show-ului în care fusese invitat;
  • Attenborough și Regina Elisabeta a II-a s-au născut ambii în 1926. Attenborough și frații săi, dintre care unul este Sir Richard Attenborough, actorul din Jurassic Park, au crescut în Leicester. Tatăl lor a fost directorul Universității;
  • A trăit printre animale, a scris despre ele, le-a studiat și le-a filmat, iar singura viețuitoare care-l sperie este șobolanul. Attenborough, care se descurcă foarte bine cu șerpii, păianjenii și scorpionii, dar o ia la fugă atunci când îi taie calea un șobolan;
  • Există mai mult de o duzină de specii de plante și animale (specii dispărute sau în viață) care poartă numele Attenborough. Singura altă persoană cu un număr atât de mare de specii numite după ea este Maha Chakri Sirindhorn, o prințesă thailandeză.

Attenborough este considerat un producător și naturalist recunoscut în întreaga lume, nu doar în Marea Britanie. S-a făcut remarcat prin discursurile împotriva schimbărilor climatice și militând pentru diversitatea biologică.

Attenborough, primul care a adus regnul animal în casele oamenilor prin intermediul televiziunii, este, de asemenea, recunoscut ca inițiatorul documentarului modern despre natură.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/David-Attenborough 

https://www.discoverwalks.com/blog/london/top-10-sensational-facts-about-sir-david-attenborough/ 

https://www.factinate.com/people/facts-david-attenborough/ 

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sir David Attenborough primește încă o distincție de cavaler din partea Reginei Marii Britanii

Sir David Attenborough a fost numit Campion al Pământului de către ONU

O specie rară de fluture amazonian a primit numele naturalistului David Attenborough – FOTO

Un gen de plante a fost numit după cunoscutul naturalist britanic Sir David Attenborough

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase