Home » D:News » Sir David Attenborough a fost numit Campion al Pământului de către ONU

Sir David Attenborough a fost numit Campion al Pământului de către ONU

Publicat: 28.04.2022

Sir David Attenborough a fost numit Campion al Pământului de către Programul ONU pentru Mediu (UNEP). Prestigiosul premiu aduce recunoaștere față de angajamentul cercetătorului, acum în vârstă de 95 de ani, de a spune povești despre lumea naturală și schimbările climatice.

Acceptând premiul, Sir David Attenborough a spus că lumea trebuie să ia măsuri acum pentru a proteja natura și planeta. Printre documentarele sale celebre se numără The Green Planet și A Plastic Ocean, notează BBC.

Attenborough a spus că poveștile de succes cu privire la mediu ar trebui să ne dea speranța că schimbarea este posibilă.

Sir David Attenborough impulsionează prin exemple pozitive

„Cu 50 de ani în urmă, balenele erau pe cale de dispariție în întreaga lume. Atunci oamenii s-au unit și acum sunt mai multe balene în mare decât a văzut vreodată orice ființă umană vie”, a spus el.

„Știm care sunt problemele și știm cum să le rezolvăm. Tot ce ne lipsește este acțiunea unificată”, a mai spus Sir David.

Directorul executiv al UNEP, Inger Anderson, a spus că ONU a ales să-și arate recunoștința față de Sir David Attenborough datorită devotamentului său pentru difuzarea lumii naturale.

Sir David Attenborough
Foto: Profimedia

„Dacă avem șansa de a preveni defecțiunile climatice și ale biodiversității și de a curăța ecosistemele poluate, aceasta se datorează faptului că milioane de oameni s-au îndrăgostit de planeta pe care el a surprins-o pe film, în scris sau în vocea sa”, a adăugat Andersen.

Sir David a început să lucreze la programe de istorie naturală în anii 1950, iar programele sale filmate în părți îndepărtate ale lumii au devenit extrem de populare. În ultimii 4 ani, avertismentele sale cu privire la daunele pe care schimbările climatice le provoacă planetei și oamenilor au devenit mai puternice.

Greta Thunberg spune că toți ar trebui să încercăm să fim ca el

Sir David este deosebit de popular printre copiii și adolescenții îngrijorați de schimbările climatice. Greta Thunberg, adolescenta activistă față de schimbările climatice, a spus că întâlnirea cu radiodifuzorul a fost „copleșitoare” și că toată lumea ar trebui să se străduiască să fie ca el.

Întrebați despre Sir David, copiii care vizitau acvariul din Londra au spus că le place să-l privească la televizor și chiar au cărți despre el.

„Face o mulțime de lucruri pentru a ne susține planeta și animalele. În emisiunea sa, el ne spune că lumea naturală ar putea fi în pericol dacă nu facem ceva”, explică Raya, în vârstă de 10 ani.

Ea își face griji pentru planetă, spunând că a aflat că „trebuie să încetăm să mai folosim plastic, să începem să folosim mai multe mașini electrice și ar trebui să plantăm mai mulți copaci în loc să-i tăiem”.

Benjamin, în vârstă de 13 ani, a spus că vizionarea programelor lui Sir David l-a inspirat să devină biolog marin. Dar l-au învățat și despre pericolul cu care ne confruntăm din cauza schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității.

Din păcate, rezolvarea problemelor nu ține de știință

„Vreau să pot avea o familie și vreau ca ei să trăiască într-o lume frumoasă. Dacă începem să încercăm foarte mult, putem salva lumea naturală”, a explicat el.

Accentul pus de Sir David Attenborough pe poveștile de succes precum aducerea balenelor înapoi din punctul de dispariție este important, a declarat profesorul Rick Stafford, biolog marin la Universitatea din Bournemouth.

„El a adus într-adevăr schimbările climatice și pierderea biodiversității în prim plan. Optimismul este important, dar problemele majore de rezolvat nu sunt științifice, sunt economice și politice”, a explicat biologul.

Vă recomandăm să citiți și:

Concert extraordinar la Biserica Neagră din Brașov, de Ziua Europei

Manuscrisele lui Cioran și Eliade, cumpărate de Ministerul Culturii, expuse publicului

Un portret al muzei și iubitei lui Picasso va fi scos pentru prima dată la licitație

Michelangelo, geniul Renaşterii Italiene. Cum a ajuns acesta unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai lumii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase