Home » Natură » Nivelurile crescute de CO2 ar putea afecta plantele și alimentele consumate la nivel global

Nivelurile crescute de CO2 ar putea afecta plantele și alimentele consumate la nivel global

Publicat: 16.11.2022

Plantele au, cu siguranță, o nevoie reală de dioxid de carbon (CO2) pentru a se dezvolta, însă, conform unei analize a biologilor, se pare că și pentru acestea nivelurile crescute de CO2 absorbite pot fi, uneori, prea mari.

Obișnuința noastră cu CO2 face treptat ca plantele să absoarbă mai greu nutrienții vitali de care au nevoie pentru a crește, aceiași nutrienți pe care noi ne bazăm pentru a le ajuta pe acestea să se dezvolte.

Aceasta este concluzia unei noi analize a cercetărilor trecute și actuale, atât din date experimentale, cât și naturale, potrivit Science Alert.

Alimentele consumate la nivel global ar putea fi afectate de nivelurile crescute de CO2

Biologul molecular Antoine Martin de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică a afirmat că alimentele consumate la nivel global ar putea fi afectate de creșterea CO2.

„Ceea ce este clar este că această compoziție nutritivă a principalelor culturi utilizate la nivel mondial, cum ar fi orezul și grâul, este afectată de creșterea CO2. Acest lucru va avea un impact puternic asupra calității alimentelor și asupra securității alimentare globale”, explică biologul molecular Antoine Martin de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică.

În timp ce utilizarea CO2 în fotosinteză alimentează plantele cu zaharurile lor, majoritatea plantelor își folosesc rădăcinile pentru a colecta alți nutrienți – inclusiv azot, fosfor și fier – din sol.

„Există numeroase rapoarte în literatura de specialitate care arată că nivelurile de CO2 preconizate la sfârșitul secolului XXI vor duce la o concentrație mai mică de azot în majoritatea plantelor, afectând, în principal, conținutul de proteine din produsele vegetale”, spune biologul Alain Gojon de la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu din Franța.

Cercetătorii au observat pentru prima dată acest fenomen în condiții experimentale în urmă cu mai bine de 20 de ani, dar acum a fost stabilit și în mediul natural.

„Deficiența de fier afectează deja aproximativ două miliarde de oameni din întreaga lume”

Studiile pe termen lung asupra pădurilor au raportat scăderi ale mineralelor din frunziș, iar eșantioanele de plante arhivate de acum un secol au un conținut mai mare de nutrienți decât cele din prezent.

Mai mult, plantele care cresc deja în locații cu un nivel natural mai ridicat de CO2 atmosferic – cum ar fi lângă vulcani – au niveluri scăzute de azot în comparație cu cele din apropiere cu niveluri mai scăzute de CO2.

„Doi nutrienți principali care sunt esențiali pentru nutriția umană pot fi afectați de acest fenomen. Primul este reprezentat de proteinele construite din azot. În țările în curs de dezvoltare, aceasta poate fi o problemă importantă, deoarece multe dintre dietele din aceste țări nu sunt bogate în proteine, iar plantele cultivate la CO2 ridicat pot avea cu 20 până la 30% mai puține proteine. Al doilea este fierul. Se estimează că deficiența de fier afectează deja aproximativ două miliarde de oameni din întreaga lume”, explică Gojon.

O schimbare de mediu istorică, cauzată de actuala creștere a CO2

Cercetătorii spun că actuala creștere a CO2 este o schimbare de mediu cu care plantele nu au mai fost nevoite să se confrunte de cel puțin trei milioane de ani.

În timp ce creșterile inițiale ale CO2 au încurajat până acum o mai mare creștere a vegetației în ultimii 40 de ani, aceste limite de nutrienți vor încetini capacitatea vegetației globale de a absorbi carbonul în acest secol, avertizează Gojon și echipa sa.

Vă mai recomandăm și:

Dinozaurii au supraviețuit atunci când nivelul de CO2 era extrem de ridicat. De ce nu pot și oamenii?

Oamenii de știință au descoperit cum reacționează plantele la traume și stres

Emisiile globale de CO2 au crescut cu mai puțin de 1% în 2022, datorită energiei regenerabile

Doi activiști de mediu din Australia s-au lipit de un tablou al lui Picasso

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Brânza poate declanșa coșmaruri sau vise mai intense? Iată ce spune știința!
Brânza poate declanșa coșmaruri sau vise mai intense? Iată ce spune știința!
Vopseaua solară ar putea crește autonomia vehiculelor electrice cu mii de kilometri
Vopseaua solară ar putea crește autonomia vehiculelor electrice cu mii de kilometri
Ce este masca lui Xiuhtecuhtli?
Ce este masca lui Xiuhtecuhtli?
„Pânzele de păianjen” gigantice de pe Marte, următoarea misiune pentru roverul Curiosity
„Pânzele de păianjen” gigantice de pe Marte, următoarea misiune pentru roverul Curiosity
Un albatros numit Wisdom, cea mai bătrână pasăre sălbatică din lume, a depus cel de-al 60-lea ou
Un albatros numit Wisdom, cea mai bătrână pasăre sălbatică din lume, a depus cel de-al 60-lea ou
„Coșuri uriașe de fum”, descoperite pe fundul Mării Moarte
„Coșuri uriașe de fum”, descoperite pe fundul Mării Moarte
Cea mai mare bancă din Rusia deschide birouri în regiunile anexate din Ucraina
Cea mai mare bancă din Rusia deschide birouri în regiunile anexate din Ucraina
Aeronava pierdută de americani în timpul atacurilor de la Pearl Harbor
Aeronava pierdută de americani în timpul atacurilor de la Pearl Harbor
Un canadian a scăpat cu viață după ce a sărit pe un urs polar ca să-și salveze soția
Un canadian a scăpat cu viață după ce a sărit pe un urs polar ca să-și salveze soția
Tot mai mulți români suferă din cauza lipsei de somn
Tot mai mulți români suferă din cauza lipsei de somn
De ce oul fiert încă este un deliciu culinar greu de egalat?
De ce oul fiert încă este un deliciu culinar greu de egalat?
Gladiatorul din 2024, dovada că percepția față de bărbați este diferită în secolul XXI
Gladiatorul din 2024, dovada că percepția față de bărbați este diferită în secolul XXI
O tăbliță babiloniană ascunde greșeala de geometrie a unui student de acum 4.000 de ani
O tăbliță babiloniană ascunde greșeala de geometrie a unui student de acum 4.000 de ani
Se pare că inima are propriul său „creier”
Se pare că inima are propriul său „creier”
Experții, îngrijorați de distrugerea Stației Spațiale Internaționale! Cum ar putea avea de suferit atmosfera Pământului?
Experții, îngrijorați de distrugerea Stației Spațiale Internaționale! Cum ar putea avea de suferit atmosfera Pământului?
Hippias, sofist și polimat grec. Învățatul tuturor științelor
Hippias, sofist și polimat grec. Învățatul tuturor științelor
Laurence Olivier, unul dintre cei mai mari actori ai secolului XX. „Dacă nu aș fi fost actor, cred că aș fi înnebunit”
Laurence Olivier, unul dintre cei mai mari actori ai secolului XX. „Dacă nu aș fi fost actor, cred că aș fi înnebunit”
Robert Redford: „Nu am regrete, am făcut tot ce mi-a stat în putință”. „Problemele pot deveni oportunități atunci când oamenii potriviți se reunesc”
Robert Redford: „Nu am regrete, am făcut tot ce mi-a stat în putință”. „Problemele pot deveni oportunități atunci ...