Home » D:News » Concentrațiile de CO2 din 2021, cele mai mari din ultimul milion de ani

Concentrațiile de CO2 din 2021, cele mai mari din ultimul milion de ani

Concentrațiile de CO2 din 2021, cele mai mari din ultimul milion de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.09.2022

Cel de-al 32-lea raport anual privind starea climei a fost dat publicității și aduce vești extrem de îngrijorătoare.

În 2021, dioxidul de carbon (CO2) și metanul au atins niveluri record, Pământul a continuat să se încălzească, iar nivelul mării a continuat să crească.

În ciuda faptului că a fost un an La Niña, care scade temperatura de la suprafața mării, aproximativ 57% din suprafața oceanului a experimentat cel puțin un val de căldură, potrivit IFL Science.

„Schimbările climatice nu arată niciun semn de încetinire”

„Datele prezentate în acest raport sunt clare – continuăm să vedem dovezi științifice convingătoare că schimbările climatice au impact global și nu arată nici un semn de încetinire”, a spus dr. Rick Spinrad, administrator NOAA.

„Cu multe comunități lovite de inundațiile, seceta excepțională și căldura istorică din acest an, aceasta nu este o amenințare viitoare, ci un lucru pe care trebuie să-l abordăm astăzi, în timp ce lucrăm pentru a construi o națiune pregătită pentru climă – și o lume – care să fie rezistentă la extremele determinate de climă”, a adăugat Spinrad.

CO2 a înregistrat cea mai mare valoare în 2021

Gazele cu efect de seră ale Pământului au fost cele mai mari înregistrate. Principalele concentrații de gaze cu efect de seră – dioxid de carbon, metan și protoxid de azot – au atins fiecare noi maxime istorice în 2021. Concentrația medie anuală globală de dioxid de carbon în atmosferă a fost de 414,7 părți per milion (ppm). Aceasta a fost cu 2,3 ​​ppm mai mare decât cantitățile din 2020 și a fost cea mai mare valoare înregistrată vreodată. Concentrația medie anuală de metan din atmosferă a fost, de asemenea, cea mai mare înregistrată, iar creșterea anuală de 18 părți per miliard.

Tendința de încălzire a Pământului a continuat. O serie de analize științifice indică faptul că temperaturile anuale ale suprafeței globale au fost cu 0,21 – 0,28 grade Celsius peste media dintre anii 1991 – 2020.

Căldura oceanului și nivelul global al mării au atins, de asemenea, cele mai ridicate valori înregistrate vreodată. De asemenea, activitatea cicloanelor tropicale a fost cu mult peste medie.

Raportul complet poate fi citit aici.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Legătura dintre poluare, tulburările autoimune și bolile cronice, descoperită de noi studii

9 milioane de oameni, uciși de poluare în fiecare an. Care sunt cele mai afectate țări?

Cum modifică poluarea aerului țesutul pulmonar și favorizează apariția cancerului?

Un gheţar din Antarctica se topeşte, iar asta ar putea avea un impact semnificativ asupra creşterii nivelului mării

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase