Home » Natură » Dalmațienii se nasc fără pete. Cum și de ce apar petele dalmațienilor?

Dalmațienii se nasc fără pete. Cum și de ce apar petele dalmațienilor?

Publicat: 28.01.2023

Câinii dalmațieni sunt faimoși pentru petele lor, dar știați că dalmațienii se nasc fără pete, toți puii având blana albă?

Dalmațienii se nasc fără pete, acestea începând de fapt să se dezvolte abia la 10-14 zile după naștere, dar numărul și dimensiunea petelor sunt predeterminate.

Deoarece este o rasă de câini creată de oameni, petele acesteia nu au niciun scop evolutiv; dar cum, când și de ce au apărut petele este un subiect interesant pe care oamenii de știință l-au studiat.

Dalmațienii se nasc fără pete

Modelul petelor dalmațienilor i-a intrigat pe oamenii de știință, care au reușit să determine că blana distinctivă este rezultatul interacțiunilor a mai mulți loci genetici. Unul este locusul Piebald, care poate da naștere la animale cu pete fără pigment pe blană, solzi sau piele.

Petele sunt influențate și de locii Ticking și Flecking, care dau naștere unor pete pigmentate pe fond alb în blana animalelor. Deși se știu atât de multe despre petele dalmațienilor, până la începutul anilor 2000, nimeni nu era destul de sigur de ce unele pete sunt negre pe alb, în timp ce altele sunt de culoarea ficatului.

O lucrare din 2005 a reușit să urmărească diferența de culoare până la un singur marker microsatelit, FH2319, găsit pe cromozomul 11 pentru acești canini. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acest tip de variație genetică TYRP1 a fost probabil responsabil pentru variația de culoare observată în pete.

Puii de dalmațian au blana complet albă, dar au pete dedesubt, pe piele

Dalmațienii se nasc fără pete aproape întotdeauna, în schimb sunt acoperiți cu o blană de un alb pur. Cu toate acestea, sub aceasta, pielea este adesea deja pigmentată cu culoarea neagră sau a ficatului care se va dezvolta în curând în blană.

Culoarea nasului poate fi uneori un indicator timpuriu al culorii petelor pe care le va avea un cățeluș dalmațian, dar estetica completă nu va fi vizibilă până când puii vor avea în jur de 10-14 zile. Numărul de pete, în mod obișnuit, nu se mai schimbă după ce acestea s-au dezvoltat complet, arată IFLScience.

Deoarece petele sunt decise de pigmentarea pielii de la naștere, acești câini nu dezvoltă de obicei alte pete mai târziu în viață, deși rareori pot apărea pete mai mici. Fiind animale cu blană predominant albă și piele palidă, arsurile solare sunt un factor de risc și deoarece câinii pot face cancer de piele la fel ca oamenii, orice pete noi și îngrijorătoare mai târziu în viață ar trebui verificate de un veterinar.

Vă recomandăm să citiți și:

Rechinul care seamănă cu personajul Venom din filmele Marvel există cu adevărat!

Test de cultură generală. Ce înălțime are un pui de girafă la naștere?

Tardigradele pot supraviețui înghețului prin oprirea ceasului biologic

Penele păsărilor marine sunt afectate chiar și de cele mai mici cantități de petrol

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase