Home » Natură » De ce nu mai cântă masculii de balenă de pe coasta de est a Australiei?

De ce nu mai cântă masculii de balenă de pe coasta de est a Australiei?

De ce nu mai cântă masculii de balenă de pe coasta de est a Australiei?
Sursa foto: The Cetacean Ecology Group, University of Queensland/EurekAlert
Publicat: 03.03.2023

Masculii de balenă de pe coasta de est a Australiei au renunțat să mai cânte cu scopul de a atrage o parteneră. În schimb, masculii de balenă aleg să își înfrunte competitorii. 

Profesorul Rebecca Dunlop, de la Facultatea de Științe Biologice a Universității din Queensland, SUA, a efectuat o cercetare care a analizat date colectate în aproape două decenii cu privire la comportamentul balenelor cu cocoașă. Dunlop a descoperit că este posibil ca un cântec să nu mai fie la modă atunci când vine vorba de seducție.

Cercetarea a fost publicată în Communications Biology.

„În 1987, un mascul de balenă care cânta era de aproape două ori mai probabil să fie văzut încercând să se împerecheze cu o femelă, în comparație cu un mascul care nu cânta. Dar în 2015, situația s-a inversat. Masculii care nu cântă au avut de aproape cinci ori mai multe șanse să fie înregistrați încercând să se reproducă decât masculii care cântă”, a declarat dr. Dunlop conform EurekAlert.

Masculii de balenă, mai predispuși să cânte în prezența altor masculi

Cercetătorii cred că schimbarea a venit progresiv, pe măsură ce populațiile s-au refăcut după încetarea pe scară largă a vânătorii de balene în anii 1960.

„În cazul în care concurența este acerbă, ultimul lucru pe care masculul dorește să îl facă este să anunțe că există o femelă în zonă, deoarece ar putea atrage alți masculi, care ar putea concura cu cântărețul pentru femelă”, a declarat Dunlop.

„La balenele cu cocoașă, agresivitatea fizică tinde să se exprime sub formă de lovituri, atacuri și încercări de a se lovi cu capul unul pe celălalt. Acest lucru prezintă riscul de rănire fizică, astfel că masculii trebuie să cântărească costurile și beneficiile fiecărei tactici”, a explicat Rebecca Dunlop.

Dr. Dunlop a declarat că masculii de balenă au fost mai predispuși să cânte atunci când se aflau în prezența altor masculi.

Cântecul a fost practica dominantă de împerechere în 1997, dar, în decurs de șapte ani, acest lucru s-a schimbat. Va fi fascinant să vedem cum se va schimba comportamentul de împerechere al balenelor în viitor”, a precizat Dunlop.

Nmărul balenelor a crescut de la peste 3.000 la 27.000 în ultimii 18 ani

Coautorul studiului, profesorul asociat Celine Frere, a declarat că o lucrare anterioară a profesorului Michael Noad de la UQ a constatat că populația de balene a crescut de la aproximativ 3.700 de balene la 27.000 între 1997 și 2015.

„Am folosit acest set de date bogat, colectat în largul plajei Peregian Beach din Queensland, pentru a explora modul în care această mare schimbare în dinamica socială a balenelor ar putea duce la schimbări în comportamentul lor de împerechere”, a declarat dr. Frere.

Vă mai recomandăm și: 

Hârtie igienică toxică și chimicale eterne, găsite în corpurile balenelor ucigașe

Cum ne-ar putea ajuta balenele în lupta cu schimbările climatice?

Când au apărut mamiferele? Răspunsul ar putea fi ascuns în dinți

Cântecele balenelor traversează Pacificul și ar putea chiar să înconjoare planeta

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase