Home » Natură » Oamenii de știință au identificat genele care ajută balenele să fie atât de mari

Oamenii de știință au identificat genele care ajută balenele să fie atât de mari

Publicat: 04.02.2023

O nouă cercetare dezvăluie genele care au permis probabil ca balenele să ajungă la dimensiuni gigantice, în comparație cu strămoșii lor.

Descoperirile evidențiază rolul a patru gene (numite GHSR, IGFBP7, NCAPG și PLAG1) și sugerează că acestea promovează dimensiunile corporale mari, atenuând în același timp efectele potențial negative, cum ar fi riscul crescut de cancer.

Balenele, delfinii și cetaceele au evoluat de la strămoși mici, de pe uscat, în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani, dar unele specii se numără acum printre cele mai mari animale care au trăit vreodată.

Cu toate acestea, gigantismul poate aduce dezavantaje biologice, cum ar fi un randament reproductiv mai scăzut și șanse crescute de boli precum cancerul, și nu a fost clar ce rol au jucat diferite gene în determinarea gigantismului la balene.

Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.

Patru gene promovează dimensiunile corporale mari ale balenelor

Mariana Nery și colegii săi au efectuat o analiză moleculară evolutivă asupra a nouă gene candidate: cinci gene (GHSR, IGF2, IGFBP2, IGFBP7 și EGF) din axa hormonului de creștere / factorului de creștere asemănător insulinei și patru gene (NCAPG, LCORL, PLAG1 și ZFAT) care sunt asociate cu creșterea dimensiunii corporale la animalele cu copite, cum ar fi vacile și oile, care sunt înrudite la distanță cu balenele.

Aceștia au evaluat aceste gene la 19 specii de balene, inclusiv la 7 specii care au o lungime a corpului de peste 10 metri și care sunt considerate giganți – cașalotul, balena cenușie, balena cu cocoașă, balena dreaptă din Pacificul de Nord, balena cu aripioare și balena albastră.

Cum sunt contracarate dezavantajele biologice provocate de dimensiunile mari?

Autorii au constatat o selecție evolutivă pozitivă pentru genele GHSR și IGFBP7 în cadrul axei hormon de creștere / factor de creștere asemănător insulinei, precum și pentru genele NCAPG și PLAG1.

Acest lucru indică faptul că aceste patru gene au fost probabil implicate în creșterea dimensiunii corporale la balenele gigant, potrivit autorilor.

În plus, GHSR controlează aspecte ale ciclului celular, iar IGFBP7 acționează ca un supresor în mai multe tipuri de cancer, ceea ce, împreună, ar putea contracara unele dintre dezavantajele biologice care vin odată cu dimensiunile mari ale corpului, scrie Phys.org.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum ne-ar putea ajuta balenele în lupta cu schimbările climatice?

Balenele înghit microplastice într-un număr îngrozitor de mare

O specie nouă de balene din SUA ar putea fi deja pe cale de dispariție

Ce mânca megalodonul? Chiar și pradă de mărimea unor balene ucigașe

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase