Home » Natură » Țânțarii purtători de malarie își extind teritoriile cu cinci kilometri în fiecare an

Țânțarii purtători de malarie își extind teritoriile cu cinci kilometri în fiecare an

Țânțarii purtători de malarie își extind teritoriile cu cinci kilometri în fiecare an
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.03.2023

Schimbările climatice vor purta speciile spre noi teritorii, iar marșul țânțarilor purtători de boli se numără printre cele mai mari îngrijorări ale oamenilor de știință.

Țânțarii care transmit malaria se deplasează în zonele calde din Africa de peste un deceniu, potrivit unui nou studiu.

Biologul Colin Carlson, de la Universitatea din Georgetown, a folosit unul dintre cele mai cuprinzătoare seturi de date compilate vreodată de entomologii din domeniul medical ca să urmărească zonele exterioare al distribuției țânțarilor în Africa de-a lungul a 120 de ani.

Cercetarea a fost publicată în Biology Letters.

Deplasarea rapidă a țânțarilor, accentuată de creșterea temperaturilor

Datele le-au permis cercetătorilor să estimeze limitele de răspândire a 22 de specii de țânțari Anopheles între 1898 și 2016. În acest timp, lumea s-a încălzit cu 1,2 grade Celsius, creând noi zone potrivite pentru țânțari, potrivit Science Alert.

Ca urmare, țânțarii Anopheles s-au răspândit spre sud cu 4,7 kilometri în fiecare an și tot anual aceștia se ridică 6,5 metri în altitudine.

Acest lucru este mai mult și mai rapid decât estimările unui studiu din 2011, care a raportat că, în general, speciile terestre se deplasează spre poli cu 1,7 kilometri pe an. Studiul de față sugerează că țânțarii africani Anopheles s-au deplasat atât de mult încât, în medie, se găsesc acum cu 500 de kilometri mai aproape de Polul Sud.

Potrivit lui Carlson, aceasta este una dintre primele „dovezi istorice solide” că țânțarii sunt deja în mișcare odată cu creșterea temperaturilor, iar asta se întâmplă de ceva timp.

Răspândirea malariei, asociată cu deplasările țânțarilor Anopheles

Țânțarii pot călători sute de kilometri peste noapte cu ajutorul curenților de aer. Dar aceste creaturi cu sânge rece sunt sensibile la schimbările de temperatură, umiditate și precipitații, motiv pentru care climatul local dictează locul în care pot supraviețui.

Se preconizează că schimbările climatice nu doar că vor extinde aria de răspândire a țânțarilor, dar vor lungi și perioada din an în care aceștia sunt prezenți în forță.

Carlson spune că și alte specii de țânțari se deplasează probabil în mod similar.

În ceea ce privește țânțarii Anopheles, urmărirea răspândirii lor de-a lungul istoriei ar putea ajuta la explicarea modelelor schimbătoare de transmitere a malariei în regiunea africană. De asemenea, ar putea ajuta la clarificarea dezbaterilor de lungă durată cu privire la motivele pentru care cazurile de malarie au crescut în special în zonele înalte din Africa de Est.

„Dacă Anopheles se răspândesc în aceste zone pentru prima dată, acest lucru ar putea ajuta la explicarea unor schimbări recente în transmiterea malariei, care, altfel, au fost greu de pus în legătură cu clima”, a spus Carlson.

Țânțarii purtători ai altor virusuri, în mișcare

Desigur, nu doar malaria stârnește îngrijorări. Cercetările anterioare ale lui Carlson au arătat că țânțarii Aedes, care sunt vectori ai virusurilor denga, Chikungunya și Zika, sunt și ei în mișcare.

În cel mai rău scenariu, aproape un miliard de oameni ar putea fi amenințați de expunerea la transmiterea virusului de la țânțarii Aedes pe măsură ce planeta se încălzește.

Vă mai recomandăm și: 

De ce unii oameni sunt mai „apetisanți” pentru țânțari?

Cele mai periculoase 12 virusuri din istorie

Infecția cu virusul Zika ar putea fi tratată cu o serie de antibiotice obișnuite

Țânțarii văd roșu! Cum te ferește asta de bolile pe care le transmit?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase