Home » Știință » De ce unii oameni sunt mai „apetisanți” pentru țânțari?

De ce unii oameni sunt mai „apetisanți” pentru țânțari?

Publicat: 15.07.2022

Febra Zika și febra Denga modifică mirosul șoarecilor și al oamenilor pe care îi infectează, raportează cercetătorii. Mirosul modificat atrage țânțarii, care mușcă gazda, beau sângele infectat și apoi transportă virusul următoarei sale victime.

Denga este răspândită de țânțari în zonele tropicale din întreaga lume și, ocazional, în zonele subtropicale, cum ar fi sud-estul SUA. Provoacă febră, erupții cutanate și dureri, iar uneori hemoragie și moarte. Peste 50 de milioane de astfel de cazuri apar în fiecare an și aproximativ 20.000 de decese, majoritatea la copii, potrivit Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase al National Institutes of Health – NIH.

Zika este o altă boală virală răspândită de țânțari din aceeași familie cu Denga. Deși este neobișnuit ca Zika să provoace boli grave la adulți, un focar recent în America de Sud a cauzat malformații congenitale grave la copiii nenăscuți ai gravidelor infectate. Febra galbenă, encefalita japoneză și West Nile sunt, de asemenea, membri ai acestei familii de virusuri, indică Eurek Alert.

Riscurile asociate cu aceste boli

Aceste virusuri necesită infecții continue la gazdele animale, precum și la țânțari pentru a se răspândi. Dacă oricare dintre acestea lipsește – dacă toate gazdele susceptibile elimină virusul sau toți țânțarii mor – virusul dispare. De exemplu, în timpul focarului de febră galbenă din Philadelphia din 1793, venirea înghețurilor de toamnă a ucis țânțarii locali și focarul s-a încheiat.

În climatele tropicale, fără a fi uciși de înghețuri, există întotdeauna țânțari. Virusul are nevoie doar de un exemplar care să muște un animal gazdă infectat pentru a se răspândi. Zika și Denga par să fi dezvoltat o modalitate ascunsă de a crește șansele.

O echipă de cercetători de la UConn Health, Universitatea Tsinghua din Beijing, Institutul de Boli Infecțioase din Shenzhen, Spitalul Ruili de Medicină Chineză și Medicină Dai, Laboratorul de Boli Virusurilor Animale Tropicale și Subtropicale din Yunnan și Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor , a bănuit că Denga și Zika ar putea manipula gazdele într-un fel pentru a atrage țânțarii. Atât malaria, cât și inflamația generală pot schimba parfumul oamenilor. Infecția virală cu Denga și Zika, au crezut ei, ar putea face același lucru.

Confirmarea ipotezei

Mai întâi, echipa a testat dacă țânțarii au arătat o preferință pentru șoarecii infectați. Și într-adevăr, atunci când țânțarilor li s-a oferit o gamă de șoareci sănătoși sau șoareci bolnavi de Denga, țânțarii au fost mai atrași de șoarecii infectați.

Apoi au analizat moleculele de pe pielea șoarecilor infectați și sănătoși. Ei au identificat mai multe molecule care erau mai frecvente pe animalele infectate și le-au testat individual. Ei le-au aplicat atât pentru curățarea șoarecilor, cât și pe mâinile voluntarilor umani și au descoperit că o moleculă mirositoare, acetofenona, era deosebit de atractivă pentru țânțari. Odorantele pentru piele colectate de la pacienții umani cu Denga au arătat același lucru.

Acetofenona este produsă de unele bacterii Bacillus care cresc pe pielea umană și la șoareci. În mod normal, pielea produce o peptidă antimicrobiană care ține sub control populațiile de bacil. Dar se dovedește că atunci când șoarecii sunt infectați cu Denga și Zika, ei nu produc atât de mult din peptida antimicrobiană, iar bacilul crește mai repede.

Virusul poate manipula gazdele

„Virusul poate manipula microbiomul pielii gazdelor pentru a atrage mai mulți țânțari să se răspândească mai repede!”, spune Penghua Wang, imunolog la UConn Health și unul dintre autorii studiului. Descoperirile ar putea explica modul în care virusurile țânțarilor reușesc să persistă atât de mult timp.

Wang și coautorii săi au testat, de asemenea, un potențial preventiv. Ei au dat șoarecilor cu febră Denga, un tip de derivat al vitaminei A, izotretinoina, cunoscută pentru creșterea producției de peptidă antimicrobiană a pielii. Șoarecii tratați cu izotretinoină au emis mai puțină acetofenonă, reducându-le atractivitatea pentru țânțari și reducând potențial riscul de a infecta pe alții cu virusul.

Wang spune că următorul pas este să analizăm mai mulți pacienți umani cu Denga și Zika pentru a vedea dacă legătura dintre mirosul pielii și microbiom este în general adevărată în condițiile lumii reale și pentru a vedea dacă izotretinoina reduce producția de acetofenonă la oamenii bolnavi la fel de bine ca și la șoarecii bolnavi.

Vă mai recomandăm și:

Zeci de copii și adulți dintr-un oraș din India, infectați cu virusul Zika

Infecția cu virusul Zika ar putea fi tratată cu o serie de antibiotice obișnuite

A fost înregistrat de transmisie a febra denga sau „febra oaselor rupte” prin contact sexual neprotejat

China se pregătește să cucerească Luna, bănuiește NASA

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase