Home » Natură » Marsupialele sunt mai evoluate decât oamenii, arată un studiu

Marsupialele sunt mai evoluate decât oamenii, arată un studiu

Publicat: 05.05.2023

Marsupialele, precum cangurii sau urșii koala, au o istorie evolutivă radicală, care sugerează că acestea sunt „mai evoluate” decât se credea înainte, arată un nou studiu.

Marsupialele au fost considerate o treaptă evolutivă între mamiferele care depun ouă, numite monotreme (de exemplu, ornitorincii) și mamiferele placentare, cum ar fi oamenii.

Deși știința modernă recunoaște acum că marsupialele și placentarele au evoluat dintr-un strămoș comun în urmă cu 160 de milioane de ani, autorii susțin că marsupialele au reținut un ușor stigmat de pe vremea în care erau clasificate drept intermediar, conform Live Science.

Prin scanarea craniilor mamiferelor placentare și pe cele ale marsupialelor în diferite stadii de dezvoltare, cercetătorii au concluzionat că strategia de dezvoltare a mamiferelor placentare, și nu și cea a marsupialelor, este mai apropiată de cea a strămoșului lor comun, sugerând că, în orice caz, marsupialele au evoluat mai mult decât mamiferele placentare de la separare.

Cercetătorii și-au publicat constatările în revista Current Biology.

Un grup de mamifere mai evoluat

„Ei au o poveste evolutivă mult mai extremă, comparativ cu placentarele, astfel că ideea că acestea sunt jumătate animale sau jumătate mamifere este greșită. Într-un fel, ei sunt grupul mai evoluat sau mai divergent”, a spus coautorul studiului, Anjali Goswami, cercetător principal în domeniul științelor vieții la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, Anglia.

Cercetătorii au creat pentru noul studiu imagini 3D cu 165 de cranii de mamifere, reprezentative pentru 22 de specii.

Ei au observat că dezvoltarea craniului placentar a fost mai asemănătoare cu cea a mamiferului ancestral prezis decât dezvoltarea craniului marsupialelor. Acest lucru i-a determinat pe autori să formuleze ipoteza că strămoșul comun s-a dezvoltat la fel ca animalele placentare și că strategia marsupială extremă de a termina gestația în sacul mamei a apărut mai târziu.

Un model de dezvoltare specializat

Primul autorul, Heather White, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală, a declarat că marsupialele au suferit o decelerare a ritmului de creștere a craniului în comparație cu mamiferele placentare și cu mamiferul strămoș.

„Pune cu adevărat marsupialele într-o nouă lumină, ceea ce este foarte interesant”, a adăugat White.

Gregory Funston, un cercetător postdoctoral de paleontologie la Muzeul Regal Ontario din Canada, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că noile cercetări au fost o cheie pentru o concepție greșită majoră care, din punct de vedere istoric, a modelat o mulțime de cercetări, marsupialele fiind considerate ca fiind intermediari mai puțin reușiți.

Vă mai recomandăm și: 

Test de cultură generală. Care sunt singurele mamifere zburătoare?

Când au apărut mamiferele? Răspunsul ar putea fi ascuns în dinți

Toate insectele de pe Pământ, mai grele decât toți oamenii și animalele de fermă din lume

Australia a inclus urșii koala pe lista speciilor pe cale de dispariție

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase