Home » D:News » O specie de marsupiale, pe cale de dispariție pentru că se împerechează prea mult

O specie de marsupiale, pe cale de dispariție pentru că se împerechează prea mult

O specie de marsupiale, pe cale de dispariție pentru că se împerechează prea mult
Sursa foto: Shuttestock
Publicat: 03.02.2023

Împerecherea excesivă și lipsa somnului ar putea omorî masculii Quolls, o specie de marsupiale carnivore din Australia și Noua Guinee.

Potrivit unor cercetători australieni, masculii din specia menționată sunt pe cale de dispariție deoarece renunță la somn pentru a se împerechea. Studiul a constatat că masculii călătoresc pe distanțe lungi în căutarea partenerilor de împerechere, renunțând adesea la somn în acest proces.

Experții cred că lipsa de odihnă ar putea explica de ce, de obicei, masculii se împerechează într-un singur sezon de reproducere și apoi mor. Pe de altă parte, femelele pot trăi și se pot reproduce până la patru ani.

Asigurarea speciei privează masculii Quolls de odihnă

„Ei parcurg distanțe mari pentru a se împerechea cât mai des posibil și se pare că dorința lor este atât de puternică încât renunță la somn pentru a petrece mai mult timp în căutarea femelelor”, a declarat Christofer Clemente, lector superior la Universitatea Sunshine Coast, potrivit BBC.

Instituția sa a condus studiul împreună cu Universitatea din Queensland, iar rezultatele au fost publicate miercuri.

Cercetătorii au colectat date pe parcursul a 42 de zile, după ce au montat dispozitive de urmărire pe masculii și pe femelele care se plimbă în Groote Eylandt, o insulă din nordul Australia. Unii masculii monitorizați au mers mai mult de 10 kilometri într-o singură noapte, ceea ce se traduce prin aproape 40 de km de distanță pentru oameni, pe baza lungimii medii a pașilor, se arată în studiu.

Dezorientarea din sezonul de împerechere

Studiul a mai stabilit că masculii speciei par să atragă mai mulți prădători. Ei vor să profte de sezonul de împerechere și devin mai puțini vigilenți în timp ce caută hrană sau femele.

„Aceștia devin o pradă ușoară, nu sunt capabili să evite coliziunile cu vehicule sau pur și simplu mor din cauza epuizării”, a explicat Joshua Gaschk, autorul principal al studiului.

Potrivit Australian Wildlife Conservancy, în libertate au mai rămas aproximativ 100.000 de quolls nordici.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase