O insectă mai puțin cunoscută este un polenizator mai bun decât fluturii sau albinele

01 06. 2023, 16:00

Gândacul cu cioc este un bun polenizator și merită mai multă apreciere din partea noastră pentru abilitățile sale.

Atunci când vine vorba de procesul critic de polenizare, fluturii și în special albinele sunt de obicei cei mai lăudați participanți. Acești polenizatori zboară din floare în floare pentru a hrăni și fertiliza plantele prin răspândirea polenului.

Dar aceste creaturi nu sunt singurele care ajută florile să se reproducă și să înflorească. Se pare că și gândacul cu cioc este un bun polenizator, chiar dacă este unul dintre cei mai necunoscuți polenizatori ai naturii.

Un studiu publicat în revista Peer Community in Ecology ne face cunoștință cu gândacii cu cioc (Curculionidae), care își petrec întregul ciclu de viață în tandem cu o anumită plantă pe care o ajută la polenizare.

Cine ar fi crezut că gândacul cu cioc este un bun polenizator?

„Nici măcar oamenii care lucrează la polenizare nu consideră de obicei gândacii cu cioc drept unul dintre principalii polenizatori, iar oamenii care îi studiază nu consideră, de obicei, polenizarea ca fiind ceva relevant pentru grup. Sunt o mulțime de lucruri importante pe care oamenii le ratează din cauza preconcepțiilor”, se menționează într-un comunicat.

Gândacii cu cioc, de aproximativ 6 milimetri, pot fi considerate dăunătoare, mai ales atunci când sunt găsite ronțăind paste și făină în cămară. Gândacii cu cioc obișnuiau să ajungă în biscuiții de pe navele din secolul al XIX-lea pe care îi mâncau chiar și ofițerii de rang înalt, așa cum este descris în filmul maritim din 2003 „Master and Commander: The Far Side of the World”. Ele pot fi atât de distructive încât, între 1829 și 1920, gândacii cu cioc au perturbat complet economia bumbacului din sud, deoarece se hrăneau cu muguri de bumbac, expune Popular Science.

În ciuda acestei reputații nu tocmai curate, insectele sunt totuși benefice pentru multe dintre speciile de plante din lume.

Oamenii de știință au identificat aproximativ 400.000 de specii de gândaci, fiind unul dintre cele mai mari grupuri de animale din lume. Din acest număr deja mare de gândaci, gândacii cu cioc sunt cel mai mare grup. „Există 60.000 de specii de gândaci cu cioc cunoscute, număr aproximativ egal cu toate animalele vertebrate reunite”, a spus Bruno de Medeiros, autor al studiului.

Care este relația dintre gândacii cu cioc și plante?

Autorii au analizat 600 de specii, studiind sute de date publicate anterior despre modul în care interacționează gândacii cu cioc și plantele, pentru a înțelege mai bine rolul lor de polenizatori principali. Echipa s-a concentrat pe polenizatorii din locurile de reproducere, adică insecte care folosesc aceleași plante pe care le polenizează drept locuri de reproducere pentru larve. Relația este similară cu cea dintre fluturii monarh și lăptucă, care este singura plantă pe care o pot mânca omizile monarh.

„Este un tip special de interacțiune de polenizare, fiind de obicei asociată cu o specializare ridicată: deoarece insectele își petrec întregul ciclu de viață în plantă, adesea polenizează doar acea plantă. Și pentru că plantele au polenizatori foarte fiabili, ele folosesc în mare parte doar acei polenizatori”, a spus de Medeiros.

Spre deosebire de fluturii monarhi, unii polenizatorii duc relația cu planta cu un pas mai departe. Aceștia se bazează pe o singură plantă-partener ca sursă atât pentru hrană, cât și pentru depunerea ouălor, spre deosebire de monarhii adulți, care vor mânca nectarul multor tipuri diferite de flori.

„Acest tip de interacțiune de polenizare este în general considerat a fi rar sau neobișnuit. În acest studiu, arătăm că există sute de specii de gândaci cu cioc și de plante pentru care acest lucru a fost deja documentat și multe, multe altele care așteaptă să fie descoperite”, a spus de Medeiros.

Ideile preconcepute pot aduce deservicii ecosistemelor

Relațiile ca cea dintre gândacii cu cioc și plantele lor înseamnă că ambele au nevoie una de cealaltă pentru a se dezvolta. Unele industrii, cum ar fi cea a uleiului de palmier, au afectat deja pădurile, perturbând astfel speciile de animale care se bazează pe ele.

„Palmierul de ulei, care este folosit pentru a face unt de arahide și Nutella, nu a fost o industrie viabilă până când cineva și-a dat seama că gândacii cu cioc găsiți cu aceste plante sunt polenizatorii lor. Și pentru că oamenii aveau o preconcepție incorectă că gândacii cu cioc nu sunt polenizatori, a durat mult, mult mai mult decât ar fi putut dura”, a spus de Medeiros.

Concepțiile greșite despre gândacii cu cioc au fost una dintre motivațiile pentru studiu. Echipa speră că, prin rezumarea a ceea ce se știe despre polenizatori, mai mulți oameni de știință și publicul larg vor aprecia faptul că și gândacul cu cioc este un bun polenizator, în special la tropice.

Vă recomandăm să citiți și:

Temperaturile influențează riscul pesticidelor asupra albinelor

Cel mai mare rechin alb din lume este Deep Blue, o femelă de peste 6 metri lungime

O nouă orhidee elegantă, ascunsă „chiar sub ochii” cercetătorilor

Cum au ajuns schimbările climatice să aducă beneficii pentru fermieri și pentru vulturi?