Home » Natură » Câinii mușcă oamenii mai des în zilele fierbinți

Câinii mușcă oamenii mai des în zilele fierbinți

Publicat: 20.06.2023

Creșterea temperaturilor globale ar putea avea un efect secundar deosebit de neașteptat: câinii îi mușcă pe oameni mai des.

Conform unui nou studiu de la Harvard Medical School (SUA), câinii par să fie statistic mai predispuși să manifeste un comportament agresiv în „zilele fierbinți, însorite și cu smog”.

„Oamenii comit mai multe crime atunci când temperatura și poluarea aerului sunt mai ridicate”, scriu cercetătorii în lucrare, care a fost publicată în revista Nature.

„Aici, investigăm dacă, de asemenea, câinii îi mușcă pe oameni mai des în funcție de factorii de mediu”, scriu oamenii de știință.

„Concluzionăm că patrupezii (sau interacțiunile dintre oameni și câini) sunt mai ostili/ostile în zilele calde, însorite și cu smog”, continuă cercetătorii, „indicând că povara căldurii extreme și a poluării aerului include și agresivitatea animalelor”.

Câinii îi mușcă pe oameni mai des atunci când e mai cald

Pentru a ajunge la concluzia lor nefericită, cercetătorii au folosit date disponibile public din opt orașe din SUA pentru a analiza peste 70.000 de cazuri documentate de mușcături de câine, toate înregistrate în anii 2009-2019 (datele despre perioada pandemiei au fost omise în mod intenționat).

Apoi, cercetătorii au analizat cazurile de mușcături de câine în funcție de datele meteorologice. Mușcăturile de câine înregistrate au crescut cu 11% în zilele cu expunere deosebit de mare la UV, cu 4% în zilele mai calde și cu 3% în zilele în care ozonul, un poluant comun, era mai răspândit, notează Futurism.

În mod fascinant, s-a demonstrat că mușcăturile de câine sunt puțin mai puțin probabile în zilele ploioase.

Nu doar câinii sunt mai agresivi atunci când temperaturile sunt ridicate

Există și câteva limitări notabile ale studiului. Căldura nu este singurul factor implicat în agresivitate, iar cercetătorii de la Harvard au avut grijă să noteze în lucrarea lor că înregistrările de mușcături pe care le-au folosit nu au detalii precum rasa, sexul sau starea de sterilizare a câinelui, pe lângă informații despre cei mușcați precum vârsta, sexul și „familiaritatea cu câinele și interacțiunile care duc la mușcătură”.

Și pentru a fi corecți față de cel mai bun prieten al omului, câinii nu sunt singurele animale care devin extrem de agresive la căldură. După cum notează cercetătorii în lucrare, o legătură similară la oameni este bine documentată.

Vă recomandăm să citiți și:

Un „prădător gelatinos” necunoscut până acum a fost găsit în adâncurile Oceanului Pacific

Bondarii rătăciți pot mirosi drumul spre casă

De ce dorm caii în picioare? Motivul, mai simplu decât ne-am fi așteptat

Oamenii afectează comunicarea la albine și adaugă stres suplimentar asupra coloniilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase