Home » Natură » Oamenii afectează comunicarea la albine și adaugă stres suplimentar asupra coloniilor

Oamenii afectează comunicarea la albine și adaugă stres suplimentar asupra coloniilor

Oamenii afectează comunicarea la albine și adaugă stres suplimentar asupra coloniilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.06.2023

Influențele umane reduc eficacitatea comunicării la albine și adaugă un stres suplimentar coloniilor aflate în dificultate, potrivit unei noi analize.

Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol, Anglia, care au studiat albinele melifere (care produc mari cantități de miere), bondarii și albinele care nu înțeapă (Meliponini) au descoperit că variațiile în strategiile de comunicare se explică prin diferențele dintre habitatele în care trăiesc albinele și diferențele în stilul de viață social, cum ar fi mărimea coloniei și obiceiurile de cuibărit, conform Phys.org.

Descoperirile arată că schimbările antropice, cum ar fi conversia habitatelor, schimbările climatice și utilizarea de substanțe agrochimice modifică lumea pe care o ocupă albinele. Comunicarea acestora este, de asemenea, afectată. Studiul a fost publicat în revista PNAS.

Comunicarea dintre albine, afectată din cauza activităților umane

Modul în care albinele își adaptează strategiile de hrănire și de comunicare pentru a face față acestor amenințări reprezintă un domeniu nou și urgent în cercetarea comportamentală și de conservare a albinelor.

Albinele sociale se numără printre cei mai importanți polenizatori datorită activității lor de căutare a hranei. Diferite specii de albine folosesc diferite metode de comunicare pentru a exploata sursele de hrană. Albinele melifere folosesc dansul de vânătoare, iar unele albine fără ac folosesc trasee de feromoni, dar încă nu se înțelege bine de ce albine diferite folosesc metode distincte de comunicare pentru a rezolva aceeași problemă, și anume găsirea eficientă a hranei.

„Se știe că efectele antropice, cum ar fi schimbările climatice, pesticidele și pierderea habitatului afectează negativ albinele sociale. Cercetările pe care le-am analizat arată că diferite albine au găsit multe soluții diferite la problema de a găsi surse bune de hrană într-un mod eficient. Schimbările antropogene au potențialul de a interfera cu comunicarea albinelor, iar comportamentele care au ajutat albinele să aibă succes timp de milioane de ani ar putea brusc să nu mai fie la fel de benefice”, a explicat Christoph Grueter, de la Școala de Științe Biologice din Bristol.

Pierderea habitatului, schimbările climatice și pesticidele

Deoarece comportamentele de comunicare ajută coloniile să exploateze resursele, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cum influențează comunicarea lor schimbările cauzate de om.

Echipa intenționează acum să stabilească modul în care pierderea habitatului, schimbările climatice și pesticidele afectează comportamentele de comunicare ale albinelor.

Vă mai recomandăm și: 

De ce sunt atât de puține insecte în ocean?

Scoția vrea să reintroducă râsul în sălbăticie pentru refacerea ecosistemelor

Cercetătorii încearcă să afle dacă animalele pot simți rușine la fel ca oamenii

O insectă mai puțin cunoscută este un polenizator mai bun decât fluturii sau albinele

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase