Home » Natură » Rămășițele unor continente străvechi au fost găsite sub Antarctica

Rămășițele unor continente străvechi au fost găsite sub Antarctica

Publicat: 04.07.2023

Adânc sub straturile de gheață din Antarctica, sateliții au descoperit rămășițele unor continente dispărute.

Cercetătorii de la Universitatea Kiel din Germania și de la British Antarctic Survey au descoperit vechile continente în 2018, folosind datele satelitare de cartografiere a gravitației și o mulțime de informații seismologice, care au detectat un mozaic de caracteristici geologice vechi pe litosfera Pământului, învelișul exterior dur al planetei, format din crustă și mantaua superioară.

„Aceste imagini gravitaționale revoluționează capacitatea noastră de a studia cel mai puțin înțeles continent de pe Pământ, Antarctica”, a declarat într-un comunicat co-autorul Fausto Ferraccioli, lider științific în domeniul geologiei și geofizicii la British Antarctic Survey.

Cel mai puțin înțeles continent de pe Pământ

O mare parte din date provine de la satelitul Gravity field and Ocean Circulation Explorer (GOCE) al Agenției Spațiale Europene, care a străbătut planeta între 2009 și 2013, în cadrul unei misiuni de măsurare a atracției câmpului gravitațional al Pământului în detalii fără precedent, scrie IFL Science.

Cu cinci ani înainte de această descoperire, GOCE a făcut o reintrare necontrolată în atmosfera terestră înainte de a se dezintegra în apropierea Insulelor Falkland din Atlanticul de Sud. Din fericire, toate datele sale prețioase ajunseseră în siguranță acasă înainte de acest moment.

Împreună cu datele seismologice ale planetei, au reușit să construiască imagini tridimensionale ale tectonicii plăcilor Pământului, chiar și în zonele greu accesibile, îngropate sub kilometri de gheață, precum Antarctica.

Indicii despre istoria timpurie a planetei

De asemenea, au dezvăluit modul în care Antarctica de Vest are o crustă și o litosferă considerabil mai subțiri în comparație cu Antarctica de Est, alcătuită din fărâme de plăci pliate muntoase (cunoscute sub numele de orogen) și zone stâncoase stabile vechi ale crustei terestre.

În cadrul acestor zone, este posibil să se vadă rămășițele unor continente antice care au fost strivite în adâncurile plăcilor continentale moderne.

„În Antarctica de Est, observăm un mozaic interesant de caracteristici geologice care dezvăluie asemănări și diferențe fundamentale între crusta de sub Antarctica și alte continente de care a fost unită până acum 160 de milioane de ani”, a remarcat Ferraccioli.

De asemenea, cratonii sunt deosebit de interesanți deoarece constituie cele mai vechi nuclee ale litosferei Pământului, prin urmare pot fi studiați pentru a scoate la iveală informații despre istoria timpurie a planetei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Dinozaurii cutreierau Pământul prin intermediul unei legături terestre din Antarctica

Cum ar arăta Antarctica fără gheață?

Încălzirea globală ar putea declanșa tsunamiuri uriașe în Antarctica

Maorii ar fi ajuns în Antarctica cu cel puțin 1.000 de ani înaintea europenilor, susține un studiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase