Home » Istorie » Maorii ar fi ajuns în Antarctica cu cel puțin 1.000 de ani înaintea europenilor, susține un studiu

Maorii ar fi ajuns în Antarctica cu cel puțin 1.000 de ani înaintea europenilor, susține un studiu

Maorii ar fi ajuns în Antarctica cu cel puțin 1.000 de ani înaintea europenilor, susține un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.02.2023

Atunci când ne gândim la explorarea Antarcticii, prima apariție confirmată pe teritoriu a fost atribuită unei expediții rusești în 1820, în timp ce primii pași făcuți pe continent sunt atribuiți unui explorator american, în anul 1821. Dar investigațiile cercetătorilor sugerează că maorii, indigeni ai Noii Zeelande, ar împărtăși o istorie mai profundă cu cel mai sudic continent de pe Pământ. 

Notă: Veridicitatea acestui studiu a fost pusă la îndoială, mai ales după ce o analiză ulterioară a sugerat că studiul a interpretat greșit aspecte ale dovezilor istorice disponibile, inclusiv cele orale, concluzionând că „voiajul antarctic al polinezienilor pre-europeni este puțin probabil. 

Echipa de cercetare, condusă de biologul Priscilla Wehi, a analizat istorisiri orale, precum și literatura mai puțin acceptată, cum ar fi cercetări, rapoarte, documente tehnice și alte materiale publicate de organizații în afara canalelor de publicare academice sau comerciale obișnuite.

„Am constatat că legătura cu Antarctica și apele sale a avut loc încă de la primele călătorii tradiționale și, mai târziu, prin participarea la călătoriile și explorările conduse de europeni, prin cercetarea științifică contemporană, pescuitul și multe altele, timp de secole”, a declarat Wehi în 2021, potrivit Science Alert.

„Primii oameni care au pus ochii pe apele Antarcticii”

Mai întâi, cercetătorii au subliniat o călătorie înspre sud, la începutul secolului al VII-lea, a unui lider polinezian, Hui Te Rangiora și al echipajului său. Asta i-ar fi putut face probabil primii oameni care au văzut apele Antarcticii, cu peste 1.000 de ani înainte expediției rusești și chiar cu mult înainte de migrația planificată a coloniștilor polinezieni în Noua Zeelandă.

„În unele relatări, Hui Te Rangiora și echipajul său au continuat spre sud. Un drum lung spre sud. Procedând astfel, ei au fost probabil primii oameni care au pus ochii pe apele Antarcticii și, probabil, pe continent. Călătoria și întoarcerea lui Hui Te Rangiora fac parte din istoria poporului Ngāti Rārua, iar aceste povești apar într-o serie de gravuri”, a scris echipa în lucrarea sa din 2021.

„Narațiunile grupurilor subreprezentate și legătura lor cu Antarctica rămân slab documentate și recunoscute în literatura de cercetare. Această lucrare începe să umple acest gol”, a scris echipa.

Participarea oamenilor maori la explorările asupra Antarcticii

Călătoria lui Hui Te Rangiora cu siguranță nu a reprezentat ultima oară când maorii și strămoșii lor au călătorit spre Antarctica. Te Atu, un bărbat Ngāpuhi, a fost primul maor și primul neo-zeelandez care a văzut coasta Antarcticii în 1840, ca parte a expediției de explorare a Statelor Unite.

Maorii au făcut parte, de asemenea, din „Epoca eroică a explorării Antarcticii” de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, ajutându-i pe exploratorii europeni cu medicamente, construcții, expertiză științifică și multe altele în călătoriile spre Antarctica.

„Participarea maorilor la călătoriile și expedițiile în Antarctica a continuat până în ziua de astăzi, dar faptul este rar cunoscut sau subliniat”, au scris cercetătorii.

Recent, un număr de maori a participat la programele științifice ale Noii Zeelande în Antarctica, efectuând cercetări pe toate planurile, de la efectele schimbărilor climatice la ecologia populației de pinguini, iar echipa din spatele acestei ultime lucrări speră ca aceste cifre să crească.

Vă mai recomandăm și: 

Premieră pentru aviație. O aeronavă Airbus A340 a aterizat în Antarctica pentru prima oară

Descoperire uluitoare: ce se afla, de fapt, sub Antarctica acum 90 de milioane de ani

Un vulcan din Antarctica a declanșat 85.000 de cutremure

Un aisberg cât Londra s-a desprins din Antarctica

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase