Home » Natură » O ciupercă ușor de inhalat și capabilă să infecteze oamenii se răspândește cu rapiditate

O ciupercă ușor de inhalat și capabilă să infecteze oamenii se răspândește cu rapiditate

O ciupercă ușor de inhalat și capabilă să infecteze oamenii se răspândește cu rapiditate
Infecția fungică Coccidioidomicoză sau Febra Văii. Sursa foto: Nephron/ CC BY-SA 3.0
Publicat: 05.07.2023

Coccidioides este una dintre puținele ciuperci cunoscute că ar putea infecta oamenii, iar aria sa de răspândire se extinde odată cu încălzirea climei.

„Febra Văii” este cauzată de inhalarea ciupercilor Coccidioides, originare din anumite zone din California și din sud-vestul SUA, acolo unde cresc în sol și în pământ.

Specia este ușor de inhalat dacă te plimbi în locul nepotrivit, deoarece sporii săi microscopici sunt eliberați în aer, dar pentru o mulțime de oameni, simptomele ulterioare ale Febrei Văii, uneori numite coccidii, vor fi ușoare.

Cu toate acestea, Febra Văii nu este întotdeauna ușoară, iar pentru unele persoane infectate, aceasta poate evolua spre o boală severă.

„Aproximativ 5 până la 10% dintre persoanele care se îmbolnăvesc de Febra Văii vor dezvolta probleme grave sau pe termen lung la nivelul plămânilor”, au transmis Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Coccidioides, una dintre puținele ciuperci ce ne-ar putea infecta

„La un procent și mai mic de persoane (aproximativ 1%), infecția se răspândește de la plămâni la alte părți ale corpului, cum ar fi sistemul nervos central (creierul și măduva spinării), pielea sau oasele și articulațiile”, au adăugat oficialii.

Febra Văii poate fi fatală, în special în cazurile care duc la meningită, și chiar și în cazurile în care oamenii se recuperează, pot avea nevoie de tratament antifungic pe viață. Cazurile grave sunt în prezent rare, însă ar putea crește pe măsură ce Coccidioides devine mai răspândită în mediul înconjurător.

„Deși speciile de Coccidioides au fost recunoscute în mod clasic ca fiind endemice în sud-vestul Statelor Unite, au fost găsite și cu mult în afara acestei zone, iar investigațiile recente au demonstrat o zonă endemică în creștere”, au scris cercetătorii, potrivit IFLScience.

Ce este „Febra Văii”?

„Datele ecologice și cele privind focarele susțin concluzia că aceste constatări rezultă dintr-o zonă endemică în creștere, care se estimează că se află la est până în Texas și la nord până în statul Washington. Investigațiile indică schimbările climatice ca fiind cauza de bază, în primul rând prin intermediul schimbărilor climatice regionale și al furtunilor mari de praf”.

Această tendință înseamnă că boala trebuie să fie luată în considerare la o scară mai largă în SUA decât se credea anterior, deoarece diagnosticarea și tratamentul rapid sunt cruciale pentru persoanele vulnerabile la o formă severă.

Oamenii de știință susțin că previziunile actuale ale modelelor climatice susțin o creștere așteptată a infecțiilor cu Coccidioides.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arhitecții au creat cărămizile biodegradabile din ciuperci

Un start-up olandez a creat sicriul biodegradabil din ciuperci

Ciupercile par să aibă „convorbiri electrice” după ploaie

Plantele de soia sunt acoperite cu mii de ciuperci. De ce este important acest lucru?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase