Home » Natură » Cel mai sudic triton este o specie nouă și deja amenințată

Cel mai sudic triton este o specie nouă și deja amenințată

Cel mai sudic triton este o specie nouă și deja amenințată
Foto: Trung My Phung et al., ZooKeys, 2023
Publicat: 10.07.2023

Cel mai sudic triton este o specie de astfel de amfibian nouă pentru știință, găsită în Central Highlands din Vietnam.

Noul amfibian a fost descris în revista științifică ZooKeys.

„Este o descoperire excepțională, deoarece este una dintre cele mai colorate specii din genul Tylototriton. Aceasta este și prima dată când o specie de triton este înregistrată în Central Highlands din Vietnam. Creaturile apar la altitudini de la 1.800 la 2.300 de metri deasupra nivelului mării, această descoperire stabilind un record de înălțime pentru acest gen în țară, cu o distribuție anterioară între 250 m și 1.740 m”, spune Trung My Phung, care a descoperit cel mai sudic triton crocodil și este prim autor al studiului.

Mai mult, descoperirea echipei de cercetători vietnamezi-germani reprezintă cel mai sudic areal de distribuție a genului cunoscut până în prezent. Habitatul noii specii este situat la aproximativ 370 de kilometri de cea mai apropiată populație de Tylototriton, ceea ce o face o descoperire importantă din punct de vedere al evoluției și zoogeografiei.

Numele „ngoclinhensis” se referă la localitatea noii specii, Muntele Ngoc Linh. Găsit doar în pădurea montană veșnic verde, tritonul Ngoc Linh este cunoscut în prezent doar din Rezervația Naturală Ngoc Linh, provincia Kon Tum, din Central Highlands, Vietnam.

Acesta este al optulea taxon de salamandre descris în Vietnam și este a treizeci și noua specie de Tylototriton recunoscută oficial.

Cel mai sudic triton trăiește într-un areal foarte specific

Tritonii, cunoscuți științific sub numele de genul Tylototriton, includ aproape 40 de specii, care locuiesc în zonele de pădure montană din întreaga zonă climatică musonică asiatică. În mod remarcabil, 15 dintre aceste specii au fost descrise în ultimii cinci ani și au mai rămas câțiva taxoni nenumiți, care conțin specii criptice care sunt greu de distins din punct de vedere morfologic.

Înființată în 1986, Rezervația Naturală Ngoc Linh este o zonă cheie pentru biodiversitatea speciilor rare. Ngoc Linh a devenit un punct important al diversității amfibienilor, având numeroase specii endemice. Un studiu anterior a evidențiat rata extraordinară de endemism a amfibienilor din Central Highlands, notează Phys.org.

„Central Highlands este locul în care a fost înregistrată cea mai mare diversitate de specii de amfibieni din Vietnam, cu 130 de specii, conținând totodată și cel mai mare număr de amfibieni micro-endemici, cu prezență regională, însumând 26 de specii”, explică prof. dr. Truong Quang Nguyen, director adjunct al Institutului de Ecologie și Resurse Biologice (IEBR), Hanoi.

Specia este deja amenințată, dar se fac eforturi pentru conservare

Această descoperire recentă este un alt caz remarcabil, „demonstrând că Central Highlands are un rol special în diversificarea și evoluția amfibienilor vietnamezi”, a spus coautorul dr. Cuong The Pham, de la IEBR.

Cel mai sudic triton aparține grupului de specii așa-numite micro-endemice, ce se confruntă cu cel mai mare risc de dispariție din cauza dimensiunii populației lor probabil mici. Din păcate, pe lângă situația și raritatea sa zoogeografică specială, aspectul său deosebit de colorat îl va face probabil foarte atractiv pentru colecționarii ilegali.

Acum, activitățile de conservare la fața locului au prioritate, dar echipa lucrează deja la măsuri de conservare a reproducerii, ceea ce este în conformitate cu One Plan Approach to Conservation, dezvoltat de Grupul de Specialiști în Planificarea Conservării al IUCN, care combină eforturile in situ și ex situ cu diverse expertize pentru protecția optimă a unei specii.

Vă recomandăm să citiți și:

Agricultura intensivă, cea mai mare cauză pentru declinul păsărilor în Europa

Poluarea luminoasă afectează reproducerea coralilor

Abilitățile statistice ale girafelor îi fac pe cercetători să pună la îndoială teoria creierului mare

Sunetele produse de unul dintre cele mai mari organisme de pe Pământ

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase