Home » Natură » De ce are mucegaiul culori diferite și ce înseamnă fiecare?

De ce are mucegaiul culori diferite și ce înseamnă fiecare?

De ce are mucegaiul culori diferite și ce înseamnă fiecare?
Foto: Rimma Khaz/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Publicat: 16.07.2023

Unii dintre voi ați putea fi interesați (sau poate îngroziți) să descoperiți că ingerați și inhalați mii de forme de viață minuscule în fiecare zi. Este vorba despre ceea ce numim „mucegai”. Dar știți de ce are mucegaiul culori diferite?

Aerul și suprafețele din jurul nostru găzduiesc o mulțime de bacterii, ciuperci, virusuri, acarieni, alge și protozoare. Pielea nu face excepție, având un ecosistem complex de organisme comensale, ce nu sunt neapărat bune sau rele, dar își schimbă compoziția în funcție de zona în care locuim, de produsele pe care le folosim și de animalele de companie pe care le deținem.

Cele mai multe dintre aceste creaturi sunt în general nedetectabile, din cauza dimensiunii microscopice și a concentrațiilor scăzute. Dar când găsesc o nișă pe care o pot exploata, s-ar putea să le observăm după miros sau după apariția unor colorări nedorite sau modificări de culoare. O mare parte din această creștere a ciupercilor este ceea ce numim mucegai.

Tuturor ni s-a întâmplat cel puțin o dată să ridicăm un fruct dintr-un bol, doar pentru a vedea apoi că partea de jos este acoperită de un strat catifelat verde-albăstrui. Dar de ce are mucegaiul culori diferite și ce înseamnă fiecare?

Mucegaiul negru

Adesea, colorarea neagră este o apariție destul de tulburătoare. Conceptul de mucegai negru toxic este unul de care mulți oameni au devenit conștienți din cauza impactului inundațiilor. O căutare rapidă online probabil vă va îngrozi, dar nu toată decolorarea neagră este cauzată de aceleași organisme și aproape niciuna nu vă va face rău imediat.

Stachybotrys este cunoscut sub numele de mucegai negru toxic. Adesea apare pe materiale de construcție care au fost umede pentru mult timp.

Atunci când chitul de rosturi din duș devine negru, de vină este o altă ciupercă, numită Aureobasidium. Aceasta este vâscoasă, lipicioasă și seamănă cu o combinație dintre un mucegai filamentos, care își crește rădăcini filiforme prin orice mănâncă, și o drojdie, care preferă un stil de viață unicelular și care plutește liber.

Clorul va ucide adesea Aureobasidium, dar pigmentarea întunecată probabil va rămâne, inofensivă, dar încăpățânată.

De ce are mucegaiul culori diferite? Mucegaiul albastru

De mucegaiul de pe fructele menționate la sunt responsabili fungii Penicillium. Organismul care ne oferă brânza cu mucegai și antibioticul penicilină este, de asemenea, responsabil pentru producerea unui mucegai dens, care arată aproape ca un fum atunci când este deranjat, răspândind milioane de spori în restul bolului de fructe.

Penicillium este un grup mare, cu sute de specii, variind de la agenți patogeni recunoscuți până la specii care nu au fost încă denumite. Cu toate acestea, cele care apar în casele noastre sunt în general aceleași specii de „buruieni” care pur și simplu provoacă deteriorarea alimentelor sau cresc în sol, notează IFL Science.

Mucegaiul galben și portocaliu

Ne gândim adesea la ciuperci ca la niște organisme care se dezvoltă în întuneric, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. De fapt, unele au nevoie de expunere la lumină, și în special la lumina ultravioletă (UV), pentru a-și finaliza ciclul de viață.

Mulți agenți patogeni ai plantelor folosesc expunerea la lumină UV ca declanșator pentru a-și produce sporii și apoi își protejează ADN-ul ascunzându-l în spatele cochiliilor care conțin melanină.

Stemphylium și Epicoccum apar din când în când în casele noastre, deseori așezându-se pe fibre naturale, cum ar fi iuta, cânepa și altele. Aceste ciuperci pot face adesea ca articolele umede să se coloreze în galben, maro sau portocaliu.

De ce are mucegaiul culori diferite? Mucegaiul verde

Cu toții suntem destul de familiarizați cu petele verzi care apar pe pâinea, prăjiturile și pe alte produse alimentare mucegăite. Adesea încercăm să ne convingem că dacă tăiem partea proastă, mai putem salva restul.

Din păcate, acest lucru nu este posibil, deoarece rădăcinile ciupercilor, numite în mod colectiv miceliu, se răspândesc prin alimente, digerând și colectând suficienți nutrienți pentru a scoate o serie de corpuri fructifere minuscule care produc sporii colorați pe care îi vedem.

Smocul verde provine adesea de la un grup de ciuperci numit Aspergillus. La microscop arată mai degrabă ca o păpădie.

La fel ca Penicillium, Aspergillus este un alt grup mare de ciuperci cu o mulțime de specii care apar practic în orice mediu. Unele sunt tolerante la căldură, altele iubesc acidul și altele vor produce spori care rămân în aer timp de mai multe zile sau luni.

În „tabăra” verde există și o ciupercă numită Trichoderma, ce înseamnă în latină „piele păroasă”. Trichoderma produce mase de spori sferici și verzi, care tind să crească pe carton umed sau pe covoarele murdare.

Mucegai roz, violet și roșu

Sunt multe de spus și despre această categorie. Și există și o bacterie comună pe această listă.

Neurospora, cunoscută și sub numele de mucegaiul roșu al pâinii, este una dintre cele mai studiate ciuperci din literatura științifică. Este un alt organism comun, nepericulos, care a fost folosit ca organism model pentru a observa genetica, evoluția și creșterea fungică.

Fusarium este mai puțin frecvent la interior, fiind un agent patogen important pentru culturi, dar uneori va face ca orezul stricat să devină violet. De asemenea, apare ocazional pe bucățile de beton umed, provocând pete violet. Fusarium produce spori mari și lipicioși, în formă de lună, care au evoluat pentru a se răspândi prin picăturile de ploaie și agățați de plante. Cu toate acestea, organismul se ridică cu greu în aer și, prin urmare, nu tinde să se răspândească foarte departe de locul în care crește.

În cele din urmă, în această categorie se mai află și acea depunere roz care apare în jurul robinetelor. Aceasta este de fapt o bacterie numită Serratia. Ea va mesteca cu plăcere reziduurile de săpun rămase în băi și s-a dovedit că supraviețuiește chiar și în săpunurile lichide.

De ce are mucegaiul culori diferite? Mucegaiul alb

Atunci când au fost clasificate ciupercile pentru prima dată și, în cele din urmă, au primit propriul regn filogenetic, au existat o mulțime de moduri minunate și nu foarte stricte prin care s-a încercat împărțirea acestora. O modalitate a fost împărțirea în hialine și non-hialine, referindu-se în esență la faptul că sunt transparente sau, respectiv, colorate.

Unul dintre mucegaiurile nepigmentate interesante pe care le puteți vedea este numit Isaria farinosa („farinosa” fiind cuvântul latin pentru „făinos”). Această ciupercă este un parazit al unor molii și cicade și este vizibilă drept niște creșteri albe strălucitoare, în formă de copac, pe gazdele lor nefericite.

Așa că atunci când observați că lumea din jur își schimbă culoarea, o puteți admira folosindu-vă de noile cunoștințe despre minunile microscopice care trăiesc vieți complexe alături de noi. Și apoi nu ar strica un pic de curățare.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au creat plante cu feromoni sexuali de molie. Care a fost motivul?

Viermii marini parcă desprinși din folclorul japonez

Poluarea fonică de la nave scade apetitul sexual al crabilor

Cele mai mici și cele mai mari creaturi alcătuiesc cea mai mare parte a biomasei Pământului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase