Home » Natură » Test de cultură generală. Care este cel mai mic mamifer din lume?

Test de cultură generală. Care este cel mai mic mamifer din lume?

Test de cultură generală. Care este cel mai mic mamifer din lume?
Liliacul-bondar. Foto: Profimedia
Publicat: 04.08.2023

Cel mai mic mamifer din lume este, de asemenea, un animal foarte rar. Cum se numește acesta și unde trăiește?

Liliacul-bondar, sau liliacul cu nas de porc al lui Kitti, numit după descoperitorul lui, Kitti Thonglongya, este printre cei mai rari lilieci și, în mod cert, cel mai mic mamifer din lume, conform Guinness World Records.

Acești lilieci se adună în jurul câtorva peșteri din Thailanda și Myanmar, în special cele de-a lungul râului Khwae Noi, potrivit Discover Magazine.

Cât de mic este cel mai mic mamifer din lume?

Aceste ființe delicate măsoară până la 3,3 centimetri și cântăresc aproximativ cât o monedă. Liliacul-bondar are o greutate corporală de până la 2 grame, adică are greutatea unui capac de sticlă, a unei cărți de vizită, a linguri de plastic sau a unei agrafe de birou.

Ca și alți lilieci, specia bondar are un mic deget opozabil și un set complet de dinți, care în cazul acestei specii sunt în număr de 28. Liliecii-bondar se hrănesc de-a lungul coronamentelor pădurilor de bambus și tec, vânând muște și alte insecte mici. Având în vedere dimensiunea și numărul lor mic, nu au un impact major asupra insectelor, pe care le prind din zbor sau de pe frunze și alte suprafețe.

Ce mănâncă liliacul-bondar?

Și nu mănâncă doar muște. O disecție a stomacului unui liliac-bondar după ce s-a hrănit a scos la iveală diferite părți de insecte. Printre acestea s-au numărat picioare de păianjen și fragmente de gândaci.

Liliecii-bondar trăiesc în peșteri de calcar cu cupolă, cu mai multe camere, potrivite pentru adăpostirea lor și rămân aproape de casă. Aceștia pleacă în zori în fiecare dimineață timp de aproximativ 18 minute, pentru a se hrăni, și din nou la amurg timp de aproximativ 30 de minute. O mare parte din timpul dintre aceste momente este petrecut în amorțire, o stare încetinită din punct de vedere metabolic care economisește energie.

Este cel mai mic mamifer din lume pe cale de dispariție?

Liliacul-bondar trăiește doar în două zone mici din Thailanda și Myanmar, unde turismul și agricultura îi amenință habitatul natural. Arealul său scurt și preferința pentru pădurile de bambus și peșterile mari de calcar îi oferă puține alte opțiuni.

În 2018, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și a Resurselor Naturale a evaluat specia ca fiind fragmentată și în declin, dar doar aproape amenințată, nu vulnerabilă.

Între 1997 și 2008, oamenii de știință din Europa și Thailanda au cercetat peșterile din Thailanda și Myanmar și au găsit liliacul în 44 dintre primele și în 5 dintre cele din urmă. Ei au estimat populația totală la 10.257 de lilieci-bondar.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum ar putea lăcustele canibale să ajute la dezvoltarea de noi pesticide

Rechinii-balenă încetinesc pentru a le permite cercetătorilor să îndepărteze paraziții

„Hormonul iubirii” ghidează tinerii cintezoi în alegerea „antrenorului vocal”

Abilitatea focilor de a tolera metalele toxice ar putea ajuta cercetările medicale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase