Home » Natură » Cea mai adâncă mină de aur din lume ajunge la 4 kilometri în interiorul Pământului

Cea mai adâncă mină de aur din lume ajunge la 4 kilometri în interiorul Pământului

Cea mai adâncă mină de aur din lume ajunge la 4 kilometri în interiorul Pământului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.07.2023

Cea mai adâncă mină din lume este mina de aur Mponeng din Africa de Sud. Aceasta ajunge până la 4 kilometri sub suprafața Pământului.

Puțurile minei sunt atât de adânci încât gradientul geotermic al planetei devine o problemă, deoarece adâncimea tot mai mare este însoțită de temperaturi tot mai ridicate.

Temperatura rocilor poate urca până la 60°C în măruntaiele Pământului, cu mult peste căldura pe care oamenii o pot suporta. Acest lucru i-a inspirat pe oameni să devină creativi în ceea ce privește mecanismele de răcire care să mențină cea mai adâncă mină din lume la o temperatură acceptabilă, în ciuda miezului topit al planetei, scrie IFLScience.

O combinație de sisteme de ventilație care, alături de o instalație de refrigerare, trimite aer rece prin sistemul de peșteri creat de om, precum și gheață și apă rece în suspensie, atenuează cele mai grave efecte ale temperaturilor ridicate.

Cât de adânci sunt puțurile minei?

Cu toate acestea, minerii trebuie să lucreze în schimburi pentru a nu fi expuși la condiții periculos de calde pentru perioade de timp prelungite.

Munca la această adâncime vine, de asemenea, cu o complicație suplimentară a unor posibile barotraume (cauzate de modificările presiunii atmosferice), care a fost recunoscută pentru prima dată la minerii francezi la începutul anilor 1800.

Aceasta este cauzată de trecerea de la un loc cu presiune ridicată la un loc cu presiune scăzută într-un interval scurt de timp. Din acest motiv, este cunoscută și sub numele de boala de decompresie, iar astăzi îi afectează cel mai frecvent pe scafandri, aviatori, astronauți și cei care lucrează cu aer comprimat.

Trecerea de la o zonă de presiune ridicată, cum ar fi cea mai adâncă mină de pe Pământ, la o zonă de presiune scăzută, cum ar fi suprafața, poate produce bule de azot gazos în organism.

Minerii au descoperit mai mult decât aur în adâncurile din Mponeng

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, acest lucru devine o problemă atunci când acea schimbare de presiune se face prea repede, eliberând gazul în organism.

„Poate fi foarte dureros și uneori fatal”, spun ei. Cu toate acestea, presiunea este mai des o problemă pentru persoanele care lucrează în aer comprimat decât în mine, deoarece numeroasele măsuri luate pentru a controla temperatura și fluxul de aer diminuează stresul asupra corpului minerilor.

Minerii au descoperit mai mult decât aur în adâncurile minei Mponeng; ei au observat chiar și microbi ce depind de radiații pentru sursa lor de energie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Algele ar putea conține o vitamină esențială pentru vegani

Adevărul incomod: Chiar este mai cald astăzi decât în ultimii 100.000 de ani?

Societățile preistorice foloseau echipamente speciale pentru cățărat. Cât de avansate erau?

Genele învățării și memoriei sunt vechi de 650 de milioane de ani, arată un studiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase