Home » Natură » Plante tropicale demult uitate au fost redescoperite după 100 de ani

Plante tropicale demult uitate au fost redescoperite după 100 de ani

Publicat: 31.07.2023

Adânc în Anzii tropicali se ascund plante care au fost descoperite și apoi uitate; plante despre care nu știam aproape nimic. Acum, datorită eforturilor combinate ale botaniştilor din Germania, Ecuador, Peru şi Costa Rica şi ale cercetătorilor amatori, aceste plante tropicale uitate au fost redescoperite, unele dintre ele după mai bine de 100 de ani.

Plantele aparțin genului Nasa, un gen din familia Blazing Star (Loasaceae) care le-a dat mult timp dureri de cap oamenilor de știință, deoarece frunzele sale delicate, dar dureros de urticante, fac dificilă colectarea.

Cele mai multe dintre aceste plante tropicale uitate sunt rare, extrem de endemice și trăiesc doar pe perioade scurte, fapt ce le face și mai puțin probabil să ajungă într-o colecție.

Plante tropicale uitate au fost redescoperite

Din fericire, oamenii de știință din ziua de azi nu trebuie să se bazeze pe ierbare drept singura lor sursă de material și indicii. Datorită apariției rețelelor globale și a utilizării din ce în ce mai mari a depozitelor de date gratuite, există acum mult mai multe date despre biodiversitate care sunt disponibile pentru a fi utilizate și ușor accesibile, de exemplu ca înregistrări și fotografii geo-referențiate.

Platforma științifică pentru cercetători amatori iNaturalist, unde utilizatorii pot, printre altele, să posteze înregistrări fotografice ale aparițiilor speciilor, s-a transformat într-un instrument valoros pentru oamenii de știință din biodiversitate și are un rol semnificativ în redescoperirea acestor plante andine.

O specie notabilă, Nasa colanii, fusese înregistrată o singură dată, în 1978, până când echipa de cercetare a găsit o fotografie din 2019.

Această lipsă a înregistrărilor ar putea avea de-a face cu faptul că planta crește într-o regiune extrem de inaccesibilă: într-o pădure din zona tampon a Sanctuarul Național Cordillera de Colán din Peru, la o altitudine de 2605 m, explică Eurek Alert.

O altă specie nu a mai fost raportată de aproximativ 130 de ani, când utilizatorii iNaturalist i-au confirmat existența în 2022, încărcând fotografii. Nasa ferox era cunoscută de secole, dar nu a primit descrierea științifică decât abia în anul 2000.

„Având în vedere locația parcului aproape de orașul ecuadorian Cuenca, și faptul că importantul drum 582 trece prin parc face deosebit de surprinzător faptul că specia nu a fost raportată într-o perioadă atât de lungă, cu atât mai mult dacă luăm în considerare numeroasele expediții botanice care au fost efectuate în regiunea generală”, scriu cercetătorii în lucrare. De fapt, a fost găsită doar o mică populație de aproximativ zece plante fertile de N. ferox, plantele crescând mereu în locuri adăpostite, cum ar fi în crăpăturile stâncilor sau la baza arbuștilor.

De câți ani nu au mai fost văzute aceste plante?

În mod remarcabil, forma tipică de Nasa humboldtiana a fost redescoperită după 162 de ani, când echipa de cercetare a găsit un exemplar într-o rămășiță conservată a pădurii montane andine din provincia Chimborazo, Ecuador.

Dar probabil cele mai interesante descoperiri au avut loc atunci când echipa a găsit specii care au fost considerate dispărute în sălbăticie. Se credea că două specii de Nasa, și anume N. hastata și N. solaria, împărtășesc această soartă, ambele din Departamentul peruan Lima, o zonă comparabil bine eșantionată, având în vedere proximitatea de capitala națională.

Până de curând, ambele specii „au rămas (aproape) necunoscute în sălbăticie”. Încercările anterioare de a reaminti aceste specii în apropierea localităților tip în care au fost găsite cu aproximativ 100 de ani în urmă au eșuat și a fost nevoie de ajutorul iNaturalist pentru a dezvălui că sunt încă prezente în zonă.

Nasa hastata a fost redescoperită recent, după ce, pentru prima dată, au apărut fotografii cu plante vii făcute de sora unuia dintre autori. Doar o mână de plante au fost raportate de atunci, din două situri, la aproximativ 7 km unul de celălalt. În mod similar, câteva zeci de plante au fost găsite până acum din N. solaria, care apar în patru mici populații relicte în rămășițe de pădure care acopereau cândva suprafețe mai mari din această regiune.

iNaturalist, o sursă importantă pentru identificarea de plante tropicale uitate

Observațiile despre plante tropicale uitate încărcate pe iNaturalist au scos la iveală informații importante și despre o altă specie, Nasa ramirezii, oferind primele fotografii cu plante vii din Ecuador și primele date despre locația exactă a acesteia.

„Toate aceste descoperiri servesc ca o reamintire a faptului că chiar și regiunile bine studiate adăpostesc o diversitate care poate rămâne atât de ușor trecută cu vederea și neexplorată și arată importanța botaniștilor în documentarea biodiversității, care este o condiție prealabilă esențială pentru orice efort de conservare”, spune Tilo Henning, autor principal al studiului, de la Centrul Leibniz pentru Cercetarea Peisajului Agricol (ZALF).

„Sperăm că, pe măsură ce mai mulți oameni de știință și membri ai publicului contribuie la baza de date și mai mulți profesioniști se implică în administrare, vor fi găsiți mai mulți taxoni nedescriși sau ‘pierduți de mult’”. Exemplele noastre de redescoperire a Nasa ferox după 130 de ani și a Nasa hastata după 100 de ani, ambele ‘găsite’ pe iNaturalist subliniază acest punct”, spun cercetătorii în studiu.

Cercetarea a fost publicată în PhytoKeys.

Vă recomandăm să citiți și:

Un „prădător gelatinos” necunoscut până acum a fost găsit în adâncurile Oceanului Pacific

Bondarii rătăciți pot mirosi drumul spre casă

De ce dorm caii în picioare? Motivul, mai simplu decât ne-am fi așteptat

„Arma secretă” care îi ajută pe elefanți să fie extrem de pricepuți la furat

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase