Home » Natură » Muștele moarte ar putea fi transformate în plastic biodegradabil

Muștele moarte ar putea fi transformate în plastic biodegradabil

Publicat: 18.08.2023

Ne vine sau nu să credem, există posibilitatea ca muștele moarte să fie transformate într-o sursă de plastic biodegradabil.

Cel puțin asta arată un studiu recent realizat de cercetătorii de la o universitate din Texas, care relevă faptul că descoperirea poate fi utilă, în contextul în care este dificilă identificarea de noi surse de polimeri biodegradabile.

„Vreme de 20 de ani, echipa mea a dezvoltat metode pentru a transforma materiale naturale – cum ar fi glucoza obținută din trestia de zahăr sau din copaci – în materiale biodegradabile, adică polimeri digestibili care nu rezistă în  timp în mediu. Însă acele produse naturale provin de la resurse care sunt, de asemenea, folosite pentru alimente, combustibil, construcții sau pentru transporturi”, a explicat coordonatorul studiului, Karen Wooley.

Carcasele de muște conțin o polizaharidă importantă: chitina

În aceste condiții, unul între experți a sugerat să fie folosite resturile de la fermele de muște „soldat” negre. Larvele acestor muște conțin proteine și alte substanțe nutritive, proprietăți pentru care ele sunt crescute pentru a hrăni animalele. Asta înseamnă că muștele adult sunt mai puțin folositoare, iar după ce mor (durata lor de viață este extrem de scrută), proprietarii le aruncă.

Wooley și echipa a încercat să folosească carcasele de muște moarte pentru a produce materiale utile din aceste deșeuri. Cercetătorii au descoperit că chitina, o polizaharidă asemănătoare cu celuloza, reprezintă o componentă  importantă pentru obiectivul lor, deoarece ea formează și întărește exoscheletul insectelor sau al crustaceelor.

Creveți și crabii sunt deja folosiți pentru extracția de chitină. Se pare că pudra de chitină provenită de la muștele soldat este mai pură decât cea obținută de la crustacee. Acest lucru înseamnă că pudra din muște nu declanșează alergiile la fructe de mare, potrivit The Guardian.

Hidrogelul care absoarbe apa ar putea rezolva inundațiile și seceta

Astfel, experții au creat un hidrogel care poate absorbi de 47 de ori greutatea lor în apă într-un singuri minut. Produsul rezultat poate reține apa din culturile agricole atunci când sunt inundații, ca ulterior, acest hidrogel să fie eliberat treptat în timpul secetelor.

„Aici, în Texas, noi suntem constant într-o situație de secetă sau de inundații. Așa că am încercat să mă gândesc cum putem formula un hidrogen care absoarbe foarte multă apă, astfel încât să rezolvăm această problemă”, a mai explicat Karen Wooley.

De asemenea, oamenii de știință speră ca, în curând, din resturile de muște moartă să creeze policarbonați sau poliuretan care, de obicei, sunt produși din petrochimice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Microplastice, găsite în țesuturile cardiace umane, atât înainte, cât și după intervențiile chirurgicale

Plasticul, prezent în recifele de corali: Cu cât ne scufundăm mai mult, cu atât găsim mai mult

Microplasticele, prezente în aer, apa de băut și mâncare. Cum reducem expunerea?

Descoperire îngrijorătoare: Microplasticele rămân în căile noastre respiratorii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase